Zašto je Netanjahu tražio odlaganje suđenja za korupciju

0
Beta - AP Photo/Sebastian Scheiner

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zatražio je danas da mu se odloži početak suđenja za korupciju, zakazan za 17. mart, jer nije imao pristup dokumentima koja je tražio od tužilštva pre više meseci.

Njegovi advokati su izjavili da je poslao pismo sudu u Jerusalimu tražeći da se početak suđenja odloži za 45 dana.

Netanjahu je prvi premijer Izraela protiv koga je podignuta optužnica dok je na funkciji.

Optužnicu za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih je u novembru podigao vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit.

Izraelski zakon ne zahteva da premijer protiv koga je podignuta optužnica podnese ostavku ali nema imunitet od sudskog gonjenja.

Netanjahu je više puta ponovio da nije ništa lose učinio i da je žrtva “lova na veštice” tužilaštva i medija.

Datum početka suđenja poklapa se s istekom roka u kojem predsednik Izraela Ruven Rivlin mora odrediti kome će dati mandat za formiranje vlade posle parlamentarnih izbora 2. marta.

Netanjahuova konzervativna partija Likud je na tim izborima, trećim za manje od godinu dana, osvojila najveći broj poslaničkih mandata, ali njegov desničarski blok nema većinu od 61 poslanika među ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, da bi obrazovala vladu.

Netanjahu i njegov glavni rival, lider saveza partija centra Plavo i belo Beni Ganc, trenutno pregovoraju sa saveznicima o koaliciji jer ni jedan nema podršku većine u parlamentu.

U međuvremenu poslanici razmatraju usvajanje zakona kojim bi se sprečilo da osoba koja je optužena može da obrazuje vladu.

(Beta)