Zašto je Medlin Olbrajt promenila tretman Srba i Srbije u svojim memoarima… – Čitajte u novom Nedeljniku

0
Profimedia

Kad je 2003. godine Medlin Olbrajt objavila svoju memoarsku knjigu “Gospođa Sekretar”, taj je naslov možda imao manju zvučnost nego danas, ali je, međutim, delovao nesamerljivo originalnije nego što deluje danas. Već pet-šest godina, prva asocijacija na ovu frazu je čuvena CBS-ova televizijska serija sa Teom Leoni u glavnoj ulozi.

U indeksu knjige, pod odrednicom “Srbija”, nalazilo se čak 37 referenci, i to bez onih koje se odnose na Kosovo i Slobodana Miloševića.

Takođe, postojala je i posebna odrednica “Srbi” sa devetnaest referenci. Sedamnaest godina kasnije, u novoj memoarskoj knjizi Olbrajtove pod naslovom “Pakao i druge destinacije”, u indeksu nema ni Srbije ni Srba. Istini za volju, pomalo je reč i o previdu, jer se u knjizi Srbija pominje dva puta, a Srbi pet puta, no i taj previd je više nego indikativan.

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 2. JULA, DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NSTORE.RS.

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Poklon edicija “Velike biografije” nastavlja se i u julu.

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik se nastavlja i u julu sa tri nove hit knjige, o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu, uz novi Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci će na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjiga o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću dobijaće se uz Nedeljnik od 16. jula.