Zašto je baš Italija najveće žarište koronavirusa u Evropi? Naučnici istražuju da li je to zbog klime i geografske širine…

0
Profimedia

Od kada je počeo da se širi po Evropu novi koronavirus najčešće pitanje koje je moglo da se čuje je – zašto je najveće žarište baš u Italiji?

Više teorija se moglo pročitati – od toga da su Italijani “ekspresivniji” u kontaktu sa bližnjima od drugih naroda, što pogoduje većem širenju virusa, do preko javašluka koji važi u njihovom zdravstvenom sistemu i činjenice da su imali tu nesreću da je veliki broj turista iz Vuhana došao na sever Italije, pa do teze da je to sve zbog toga što su Italijani bili revnosniji u testiranju potencijalnih pacijenata, pa su i brojke veće.

Sve te nedokazane teze su prenaglašene svakako, a naučnici sada ispituju jednu drugu mogućnost.

Naime, primećeno je da su najveća žarišta izbila u sličnim klimatskim okolnostima.

Tako se u jednom tekstu koji je objavio CNN navodi da se najveća žarišta – od Vuhana, gde je prva epidemija izbila, pa preko Italije, Irana i Južne Koreje – manje ili više nalaze na istoj geografskoj širini, sa sličnim temperaturama i vlažnošću vazduha.

Istraživači sa Univerziteta Merilend su čak ove podatke koristili da pokušaju da mapiraju druge delove sveta u kojima bi moglo da dođe do eksplozije epidemije.

“Podaci ove studije ukazuju da određeni klimatski uslovi, iako nisu odlučujuči faktor u tome da li će virus preživeti, mogu ubrzati širenje”, piše CNN.

“Uz sličnu temperaturu i geografsku širinu od 30 do 50 stepeni severno od ekvatora, podudara se i vreme izbijanja zaraze sa godišnjim temperaturnim ciklusom i relativno stabilnim temperaturama u periodu dužem od mesec dana”, piše u studiji.

Reč je o preliminarnim istraživanjima i još uvek je rano da se izvuku pouzdani zaključci.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus