Zašto filmovi kao što je “Beležnica” nisu dobri za opstanak veze: Kada je romantika toksična, a savršen tip nije savršen

0
Foto: Profimedia

Scena iz filma “Beležnica” u kojoj se likovi Rajana Goslinga i Rejčel Mekadams ljube na kiši jeste za pamćenje, a to je ono što verovatno mnogi zamišljaju kad razmišljaju o tome kakve žele da im budu veze. Međutim, stručnjaci za odnose kažu da ljubavna priča Eli i Noa zapravo nije dobar primer toga kako bi jedan normalan par trebalo da izgleda. Stručnjaci su objasnili zašto misle da “Beležnica” (“The Notebook”) i neki drugi filmovi, u stvari, nisu tako sjajni kao što se čini.

1. Stvara nerealnu sliku

Stručnjaci smatraju da je veza između Eli i Noe nerealna. Noe se lomi da bi udovoljio Eli – on joj piše pisma svaki dan i gradi kuću njenih snova, ali oni se jedva poznaju. To samo previsoko postavlja očekivanja o tome kakav bi trebalo da bude savršen partner. Osim toga, nakon što se godinama nisu viđali, Noa i Eli se ponovo nađu i provode ostatak svog života zajedno. Ali, sve što vidimo je njihova zanesenost i strast, a to jednostavno nije dovoljno za održavanje veze toliko godina.

2. ‘Savršen’ tip nije zapravo savršen

Neki smatraju da je Noa izuzetno romantičan. Drugi smatraju da njegovo ponašanje i postupci pokazuju prilično nepoštovanje prema Eli. On ne prihvaća “ne” kao odgovor, a čak preti i da će se ubiti ako ona ne pristane na sastanak s njim. Uveravanje Eli da legne s njim nasred puta takođe je bilo opasno, ali prikazano je kao nešto zabavno i avanturističko, piše “BrightSide”.

3. Njihova romantična veza zapravo je toksična

U filmu se prikazuje kako su se Noa i Eli neprestano svađali i nikad nisu uspeli da se dogovore oko bilo čega. Tokom tih svađa, oni bi vrištali i udarali jedni drugo – to su znakovi zlostavljanja i toksičnih veza, ali to u filmu pokušavaju da normalizuju tvrdnjom da su Eli i Noa samo ludi jedno za drugim, i da su te svađe normalne.

4. Slični filmovi koje stručnjaci smatraju lošim

Stručnjaci za odnose naveli su i “Prljavi ples”, “Briljantin”, “Ja u ljubav verujem” (Notting Hill) i “Jastog” kao romantične filmove koje ne bi trebalo da gledamo. Na primer, kažu da “Prljavi ples” pokazuje vezu u kojoj žena mora da bude zavisna od muškarca i da čeka da je spae, umesto da se sama bavi svojim problemima.

U “Briljantinu” žena mora da se promeni kako bi se dopala muškarcu, a stručnjaci za odnose se slažu da je to loš primer prave ljubavi, pa kažu da, ako se ta ljubav temelji samo na izgledu, neće trajati.

5. Šta treba da gledamo

Među filmovima koji su se svideli stručnjacima bili su Eni Hol, La La Lend, dnevnik Bridžit Džons, pa čak i Ratovi zvezda: Epizoda III – Osveta Sita. Kažu da se u tim filmovima ljubav prikazuje realističnije i manje glorifikovano, sa svim poteškoćama u vezi i pokušajima da veza bude čvrsta i da opstane, uz komuniciranje s partnerom, prenosi Index.