“Zaštita koju su dobile albanske izbeglice u Visokim Dečanima 1999. primer su ljudskosti u bezumlju rata”: Nevladine organizacije i mediji osuđuju napade na manastir i igumana Savu Janjića…

0
screenshot/n1

(Beta) – Grupa nevladinih organizacija i medija sa Kosova osudila je danas, kako su naveli, neosnovane napade Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu na igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića i ocenila da saopštenje tog Saveta ukazuje da nisu tačne tvrdnje da taj manastir i srpska zajednica nisu ugroženi.

„Pomoć i zaštita koju su dobile albanske izbeglice u manastiru Visoki Dečani tokom 1999. godine predstavljaju jedinstveni primer ljudskosti u bezumlju rata… Napadom na Savu Janjića, teškim i neosnovanim optužbama, Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu podriva sve napore za mukotrpnu izgradnju boljih međuetničkih odnosa između albanskog i srpskog društva na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da se upravo ta organizacija i u prošlosti isticala u širenju lažnih vesti i međuetničke mržnje, pre svega usmerene prema srpskoj zajednici na Kosovu.

„Zahtevamo od institucija Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika na Kosovu da jasno osude stavove Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, i pruže svu neophodnu zaštitu i podršku Savi Janjiću i manastiru Visoki Dečani“, dodaje se.