Zastava OVK u dvorištu kancelarije predsednika u Prištini: “Institucije Kosova ne bi bile naše bez njih…”

0
Foto: Printskrin/YouTube

(Beta) – Socijaldemokratska partija Kosova (SDPK) postavila je danas zastavu “Oslobodilačke vojske Kosova” (OVK) u dvorištu Predsedništva privremenih institucija u Prištini.

U saopštenju za medije SDPK je poručila da “institucije Kosova, Predsedništvo i sve druge bez OVK ne bi bile naše, u stvari bile bi ili kvislinške ili autonomaške”.

“Svi znamo međunarodne okolnosti i situaciju koje su nas dovele ovde. Ali Kosovo nije stvoreno od nule. Ovde je bilo ljudi, istorije i volje. Bilo je autentičnih zahteva i napora koji nisu nestali ni u najtežim vremenima”, navedeno je u saopštenju.

Kako je rečano, “predsednica je poznata po svojim pežorativnim tonovima prema ljudima otpora, otporu koji je opstao sve do stvaranja OVK, vrhunac ovih napora je rat OVK, poricanje OVK znači poricanje glavnog dokaza slobode, žrtve i unutrašnje volje”.

SDPK je naglasila da “predsednica Vjosa Osmani i svi drugi trebalo bi da znaju da je OVK istorijska i nedodirljiva vrednost”.

Predsednica Osmani je poslednjih dana bila kritikovana zbog toga što na godišnjicu bitke u Košarama nije spomenula OVK, što je ona i njen kabinet demantovao.

Najoštrija u tim kritikama je bila upravo SDPK.