Zasedao Krizni štab, bez novih mera, ali sa porukom: “Đaci, nosite maske. Ovo je dalo rezultate…”

0
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 zasedao je danas na redovnoj sednici posle koje je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila da su dosadašnje mere dale rezultate, a da je Srbija na dobrom putu u borbi protiv koronavirusa.

Krizni štab danas nije doneo nijednu novu odluku, ni preporuku u vezi sa daljim tokom epidemije koronavirusa.

Završrava se prva nedelja nove školske godine u promenjenim, pandemijskim uslovima. Krizni štab, posle današnje sednice, pozvao je đake da nose maske, što su i u obavezi, kao i da čuvaju i svoje i zdravlje drugih.

“Ono što je jako bitno, moramo naglasiti da je Institut ‘Batut’ napravio tačan set protokola, koji uključuje sve moguće situacije, uključujući pojavu virusa u ovoj sredini i da će se reagovati po tim smernicama ukoliko se pojavi ovaj virus u školskoj sredini”, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je istakla da je izvesno da će se u jednom momentu to i dešavati, ali napominje da je uz korišćenje svih preventivnih mera takav rizik sveden na minimum.

Epidemiolog Predrag Kon ranije danas pozvao je sve državne funkcionere da, u svim prilikama kada je to obavezno, nose maske, zbog sebe, ali kao primer drugima.

Kon je juče izjavio da ga brinu srednjoškolci koji ne primenjuju ovu meru prevencije, a to je danas spomenuo i njegov kolega, epidemiolog Branislav Tiodorović.

Početkom nedelje, održana je i vanredna sednica Kriznog štaba sa koje je zatražen pojačan inspekcijski nadzor nad primenom protivpandemijskih mera.

Prethodno je Predrag Kon objavio upozorenje u kom je istakao nepridržavanje mera na pojedinim događajima i zbog čega je pisao premijerki Ani Brnabić koja je na čelu Kiznog štaba.