„Zarobljeno 100 miliona evra građana Srbije preko agencija“: Grčka verovatno ostaje zatvorena

0
Foto: Profimedia

Grčka najverovatnije ostaje zatvorena za turiste iz Srbije i posle 15. septembra.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za RTS da je oko 100 miliona evra novca građana Srbije preko turističkih agencija „zarobljeno“ u Grčkoj i drugim destinacijama.

Seničić kaže da je takva odluka očekivana jer je epidemiološka situacija u Grčkoj loša.

„Turistima zemalja EU je bilo omogućeno da dolaze u Grčku, kao što su Rumunija, Bugarska – zemlje koje imaju lošu epidemiološku situaciju. Politika je dominantna ali da sačekamo zvaničnu odluku“, kaže direktor Jute.

„Ono što je najznačajnije je da već 15 dana pokušavano u razgovoru sa grčkom ambasadom da omogućimo službena putovanja agencija. Ne možemo ući ni pod kojim uslovima u Grčku“, rekao je Seničić, dodajući da je traženo da pod određenim uslovima se omoguće službena putovanja uz pi-si-ar test.

Кaže da je oko 100 miliona evra novca građana Srbije preko turističkih agencija je zarobljeno u Grčkoj i i drugim destinacijama – u Španiji, Italiji.

Seničić podvlači da će se novac teško odblokirati, jer Uredba o zamenskim putovanjima je zbog toga doneta da bi se zaštitile i turističke agencije ali i novac potrošača.

Podseća da je grčka država donela propis gde je dobavljačima, našim davaocima usluga, hotelijerima, vlasnicima privatnih kuća omogućila da novac koji smo mi uplatili ne moraju da vrate – da mogu da ga vrate početkom 2022. godine kao i mi našim putnicima.

„Jedan dobar deo davalaca usluga u Grčkoj ne želi da odradi taj novac koji je kod njih već mesecima, ili godinu dana, uzimajući pomoć od države oni preživljavaju a nama nude povraćaj novca a u međuvremenu rade sa drugim tržištima i gostima. To nas dovodi u neprijatnu situaciju prema našim putnicima i o tome moramo pod hitno da razgovaramo“, rekao je Seničić.