“Zaraza ne bira ko je u kojoj stranci…”: Epidemiolog Zoran Radovanović o koronavirusu u Srbiji

0
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

“Struka se oko koronavirusa slaže, ali poruka o tome šta da se radi nije doprla do građana i dela zdravstvenih radnika”, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović.

Povodom konferencije u Vašingtonu na kojoj je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kojoj su zabeležena dva slučaja, Radovanović je gostujući na N1 televiziji rekao da “zarazna bolest ne bira ko je u kojoj stranci, a da ukoliko stručnjaci kažu da postoji rizik – onda to treba poštovati”.

“Stari Rimljani su govorili ‘što priliči bogu, ne priliči volu’. Opasno je kada naši zvaničnici sebe doživljavaju kao bogove ili polubogove, a podanike kao marvu. Isključeno je da je predsednik bio u direktnom kontaktu sa tom dvojicom, ali neko iz obezbeđenja je mogao da pije kafu sa nekim od tih osoba. Ako stručnjaci kažu da postoji rizik, onda to treba poštovati i mere se primenjuju i na najviše zvaničnike”, rekao je Radovanović.

Radovanović je rekao da je “osnovna poruka da ako imate simptome, došli ste iz žarišta ili ste bili u kontaktu sa nekim ko je zaražem, ne treba da štetate okolo da ne zaražavate ostale ljude po prepunim čekaonicama”.

On je za erupciju zaraze u Italiji rekao da je jedan od razloga to što se nisu poštovale preporuke i stroge mere zaštite, iste one koje su primenjene i u Kini.

“Za razliku od Kine, u Italiji nije bilo discipline, a granice područja stavljenog u karantin se nisu poštovale”, rekao je.

Prema njegovim rečima, logično je da očekivati da talas novozaraženih koji se iz Italije prelio u Hrvatsku, gde je 12 osoba zaraženo, dođe i do nas. Radovanović ističe da će eventualni novi slučajevi biti na vreme otkriveni jer epidemiološka služba prati situaciju.

Građani koji su se vratili iz inostrantva tvrdili su da na granicama nisu pregledani i testirani, a Radovanović dodaje da na aerodromu u Surčinu niko danima nije delio uputstva.

“Raskorak između izjava zvaničnika i realnog života, kao i kontradiktorne izjave, odgovorne su za stvaranje nepoverenja u zdravstvene institucije”, rekao je Radovanović. “U ovakvim situacijama mora da postoji apsolutno poverenje.”