“Zapad nije jak kao što je bio, Kina je jača. Čak i da bude zapadne kohezije manevarski prostor za Srbiju je danas mnogo veći nego što je ikada bio od Hladnog rata…”

1
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN “pravno obavezujuća za sve”, da nedvosmisleno brani teritorijalnu celovitost Srbije i da na nju Beograd mora stalno da se poziva.

“Ona predvidja i povratak u stotinama pripadnika naših snaga bezbednosti na glavne granične prelaze i kao snage koje brane verske objekte. Ona je pravno obavezujuća za sve. To što je je Zapad nije poštovao 2008. godine to je drugo pitanje, ali mi moramo stalno da se pozivamo na nju”, rekao je predsednik DSS-a na Hepi televiziji.

Govoreći o budućoj Bajdenovoj administraciji u SAD, Jovanović je ocenio da će situacija biti teža za Srbiju, jer će postojati “harmonija izmedju Vašingtona i Berlina”.

“Pritisak će biti kudikamo veći, ali ne treba zaboraviti da ovo nije ni 2000. ni 2008. godina i da su odnosi u svetu znatno drugačiji. Zapad nije jak kao što je bio, Kina je jača, i čak da bude te zapadne kohezije manevarski prostor za Srbiju je danas mnogo veći nego što je ikada bio od Hladnog rata”, naglasio je Jovanović.

Na pitanje da li će biti izmene Vašingtonskog sporazuma, kazao je da ga ne bi čudilo da sve strane “puste da on delom izbledi”.

Predsednik DSS-a je ponovio da treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiji, istakavši da je potrebna popuna jedinica.

“To jača odbrambenu sposobnost zemlje, jača spoljnu politiku i tako stvarate veću mogućnost da odbranite sebe u miru”, zaključio je Jovanović.

1 KOMENTAR

  1. Pojma nema šta priča. Jedini spas je da uđemo u NATO. To je jedini garant sigurnosti. Ovde nije reč samo o ekonomiji, nego i o bezbednosti. Ko ne ume da izvuče pouke iz Nagornog Karabaha i poslednjeg bombardovanja Sirije verovatno misli da ćemo ponovo “pobediti” NATO i njegove saveznike, baš kao i 1999-te. Ista ekipa kao u Siriji i Karabahu je i iza Kosova! Šta tu ima da ne bude jasno. Tu više nikakva retorika ne može da sakrije istinu: demagodija se ne jede i demagogijom se nw brani zemlja. To je to. Ruski spin doktori su zaista postali otužni. Ružni i otužni.

Comments are closed.