Zamrzavaju se sve vojne vežbe. Vulin: “Pod strašnim smo pritiskom EU…”

4
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Vlada Srbije je na današnjij sednici donela odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti.

Ovo se, kako navodi Tanjug, odnosi na sve partnere, preneo je Blic.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posle sednice Vlade izjavio je da se Republika Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

“Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom”, izjavio je ministar Vulin.

Prva vojna vežba koja je trebalo da se održi ovih dana je ona u Belorusiji, i to do 10. do 15. septembra.

On je naglasio da je Srbija, odlukom Skupštine Srbije, vojno neutralna zemlja, prenosi N1.

“Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbegli ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike”, naglasio je.

“U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom, ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano”, zaključio je Vulin.

Radić: “Jedino rešenje…”

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas u izjavi za agenciju Beta da je odluka Vlade Srbije da prekine sve vojne vežbe na šest meseci jedini izlaz iz krize koja kompromituje Srbiju u vojnoj saradnji s drugim državama.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je Srbija pod “strašnim i nezasluženim” pritiskom Evropske unije koja je tražila da se napuste planirane vežbe s Belorusijom.

“Posle vašingtonskog sporazuma (Beograda i Prištine), naglog hlađenja odnosa sa Rusijom i s krizom u Belorusiji, bilo je teško zamisliti da će pripadnici Vojske Srbije (VS) otići na vežbu u Belorusiju, koja se odigrava na samoj granici s Poljskom” članicom NATO-a, kazao je Radić.

Rekao je da bi odlazak pripadnika VS na tu vežbu mogao da se tumači kao “ohrabrivanje” predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka protiv koga traju opozicioni protesti posle predsedničkih izbora u toj zemlji, a moglo bi da se tumači i da se učešćem u vežbi podržava “ruska demonstracija sile” dok traje “vrlo žestoka razmena otrovnih strelica” između zvaničnog Beograda i Moskve.

“Pritom, NATO to može da pročita i kao neprijateljski čin prema njima – u Poljkoj – koja je jedan od najbližih američkih saveznika i na čijoj teritoriji se nalaze američke snage. Zato je bila logična odluka da se prekinu sve aktivnosti”, objasnio je on.

Radić je kazao da se Srbija “dramatično i brzo” udaljila od saradnje s Rusijom i njenim saveznicima, a da je to bilo jasno “od prvih kritičkih tonova” na vest o tome da je Srbija kupila kineski PVO sistem, a onda je to “eksplodiralo” posle proplonedeljenog sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Naglasio je da je “nezamislivo održavati zajedničke vežbe Srbije i Rusije dok se ne primiri politička situacija”.

Ipak, istakao je, šteta je što se neće održati neke vojne vežbe koje su stručno korisne za VS, poput obuke pilota “Migova-29” i helikoptera “Mi-17V-5”.

“Ali, da se razumemo, politika je tu starija od vojske”, dodao je on.

(Blic, N1, Beta)

4 KOMENTARA

  1. Fino. Bas lepo. Napokon. Ali zasto, zasto nisi odmah dao ostavku? Sve si ti zakuvao, trajno vojnonesposobni regrute. Koliko sii Srbiju zaduzio kupovinom ruskog i beloruskog kontaminiranog vojnog otpada. drzao si u strahu i neizvesnost sve narode u okruzenju. Niko ti nece oprostiti sto si svakodnevno pretio, provocirao i dizao tenzije skoro do usijanja. Ali, veruj mi ovo je tvoj definitivni kraj. Ne gine ti hapsenje i sudjenje zbog nekontrolisanih, enormno velikih troskova, prisvojanja i nepotrbno razbacivanog novca iz budzeta zemlje. Ko ce sve tvoje budalaste nabavke da plati? Sad uzmi Dacica pod ruku i nestanite da vas nikada vise ne vidi i ne cuje. Ubrzo ce i Vucic sa svojom ogrmnom svitom da vam se pridruzi.

  2. Суверена и независна земља ! Комедија, који сте ви пајаци.

  3. А на Лукашенка није имао ко да изврши притисак када је у сред бомбардовања долетео у Београд и прекинуо тај злочин бар на неколико сати ? Сада сте прво, потписали резолуцију ЕУ против Белорусије, а сада се бљутаво изговарае за отказивање већ договорених активности. Мене после свега овога чуде само Срби, који овде тачно постоје, а који очекују да им и даље неко помаже на тај начин. ! У ову жабокречину од земље ја не бих бацио ни зрно пиринча, а камоли оваквима љигавцима помагао.

Comments are closed.