Zamislite “Nemanjiće” na Netfliksu…: Kako su “Senke” stigle na Amazon i zašto je to važno – Čitajte u Nedeljniku

0
Fotom: Promo

Iako “Senke nad Balkanom” možda “pate od lokalizama”, što je jedan od prvih filtera kroz koji prolaze serije da bi ih neki od striming servisa uopšte imali u vidu, prednost im daje imidž koji prostor na kome se odvija radnja serije ima u očima sveta ili bar onih koji umeju da namirišu “priču”. Jer Balkan je za njih “Južna Amerika” Evrope, mesto na kom se prepliću one četiri “čarobne” reči iz kratkog opisa na Amazonu, Netfliksu i ostalim servisima koji prate interesovanje gledalaca: politika, kriminal, novac, interesi. A bez njih, bez tih “univerzalnih” motiva, “epoha”, kakve su “Senke”, ne prolazi.

Zamislite, eto, “Nemanjiće” na Netfliksu. Ko bi to gledao?

I to možda nije ništa novo, imajući u vidu kakve su standarde postavile, a onda se i “brendirale” strane produkcije. Zna se, Skandinavci snimaju “krimiće”, Britanci uvek imaju nekog “lošeg policajca”, Italijani će nam, posle megauspešne “Gomore” ponuditi još sijaset serija o mafiji, Latinoamerikanci zaroniće u kriminal iz svog dvorišta. Njihove serije su globalni hitovi. Na HBO-u su se, zahvaljujući grananju te kuće, pojavile i mađarske, rumunske, češke serije, samo potcrtavajući važnost da ta “prva”, ona koja će usmeriti pažnju – ili neće – gledalaca na jednu za njih nepoznatu kinematografiju, mora da bude dobra.

Kada se u Mađarskoj snimi serija poput “Aranyelet” (“Zlatni život”), koju jednako vole kritika, gledaoci i IMDb, onda će lakše proći i ostale ideje iz Mađarske. Kada Španija izbaci “La Casa de Papel”, onda ovaj planetarni hit daje zamajac i rediteljima, i glumcima, i scenaristima…

Činilo se, sve do “Senki”, da je “naš” region, prostor na kojem se govori srpsko-hrvatskim jezikom, možda i propustio tu šansu. Jer jedina serija u regionu koja je zavredela pažnju i mesto na Netfliksu, bile su “Novine”, čija je radnja smeštena u Rijeci. Serija prati političke peripetije i redakcijske obrte uoči i nakon vlasničkog preuzimanja jednog dnevnog lista, ali je pored te novinarske, profesionalne, ovo i krimi priča, od onog trenutka kada jedan od glavnih likova prouzrokuje nesreću sa smrtnom posledicom i kreće da povlači policijske i političke veze ne bi li zataškao delo.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom