Zajednička “Snaga Sibira” Rusije i Kine: Putin i Si Đinping otvorili jedan od najdužih gasovoda na svetu

0
Foto: Tanjug/AP

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping zvanično su putem telemosta pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu „Snagu Sibira“, preko kojeg će se gas iz Rusije isporučivati u Kinu, prenosi N1.

Putin je rekao je otvaranjem gasovoda otvoren i novi nivo saradnje u oblasti energetike.

“Ovaj korak nas približava rešenju zadatka koji smo postavili zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da se do 2024. godine postigne bilateralna trgovina do 200 milijardi dolara”, rekao je Putin na ceremoniji otvaranja.

Predsednik Kine je rekao da je zaštita životne sredine važna, ali da su ispred nje na listi prioriteta bezbednost i nesmetano funkcionisanje gasovoda.

“Važno je obratiti posebnu pažnju na zaštitu životne sredine, voditi računa o eksploataciji resursa u interesu zelenog, ekološki čistog, energetski efikasnog i nisko-karbonatnog razvoja”, rekao je Si Đinping.

“Snaga Sibira” je projekat ruskog “Gasproma” i Kineske nacionalne naftne kompanije, a gasovodnom mrežom dugom 4.000 kilometara godišnje će moći da prođe do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu.