Sednica Saveta bezbednosti nakratko prekinuta zbog zahteva Rusije: “Kosovo nije priznata država, već teritorija. Tražimo da se ukloni zastava”

0

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je u utorak raspravu o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali se konsultacije održavaju u video formatu i iza zatvorenih vrata.

Onlajn sesija, na kojoj Srbiju predstavlja šef diplomatije Nikola Selaković, počela je zahtevom predstavnika Rusije da predstavnica Prištine ukloni zastavu, navodeći da “Kosovo nije priznata država, već teritorija”, prenosi N1.

Prema rečima ruskog diplomate, “osam članica SB UN ne priznaje nezavisnost Kosova”.

„Nismo protiv učešća Kosova na ovoj sesiji, ali da bismo nastavili molim predsedavajuće da promeni pozadinu ili uklanjanje zastave i onda ćemo moći da nastavimo“, dodao je on.

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva predočio je da to nije zvaničan sastanak Saveta bezbednosti, na kojem se primenjuju zvanična pravila.

„Prošli put, predstavnik Kosova nam se obraćao sa istom pozadinom, kao i danas i ne vidim razlog da se to traži“, rekao je on, a potom je sastanak zatvoren za javnost i sednica je bila na nekoliko minuta prekinuta.