Zagađenje vazduha motivisalo Zelenu stranku da izađe na izbore: “Dosta je bilo politikanstva i šarlatanstva…”

0
Foto: Zelena stranka

Zelena stranka je donela odluku da izlazi na izbore, jer je, kako su naveli u saopštenju, stanje životne sredine alarmantno, a mesto gde nešto može da se promeni je Parlament i odgovorno Ministarstvo životne sredine, preneo je N1.

Na sednici Predsedništva Zelene stranke, posle razmatranja i diskusije, većinom glasova doneta je odluka da Zelena stranka izađe na predstojeće izbore.

“Svesni smo da su predizborni uslovi nepovoljni. Prisutnost Zelene stranke u medijima je gotovo nepostojeća, ali odluka o izlasku na izbore doneta je zbog katastrofalnog stanja životne sredine i suštinskog nedelovanja nadležnih organa. Ovo je alarmantno stanje u kojem se mora nešto preduzeti, a mesto gde zaista možemo i hoćemo stvari da promenimo, jeste Parlament. Zelena stranka ima zadatak da oslobodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine i postavi ga u funkciju zbog koje je osnovano. Mi plaćamo neodgovornost ovog Ministarstva našom životnom sredinom i naša svakodnevnica je najbolji dokaz tome”, naveli su u saopštenju.

Zelena stranka osnovana je zbog problema životne sredine, navodi se.

“Godinama upozoravamo na opasnosti i sada je poslednji momenat da se stvari okrenu u pravom smeru. Pozivamo vas da nam se pridružite da jaki uđemo u Parlament i oslobodimo Ministarstvo. Mi kao Zelena stranka insistirali smo da se Ministarstvo osnuje i mi imamo odgovornost da ga dovedemo u red. Trenutno zagađenje vazduha u zemlji, kada je pola gradova u vanrednom stanju, kada je vazduh opasan po zdravlje i preporučene su ograničene mere kretanja, kulminacija je godina zanemarivanja i neefikasnosti sistema. Nedopustivo je i mere se moraju sprovesti pod hitno”, naveli su.

“Penjemo se na svetskim top listama najzagađenijih zemalja i to se mora zaustaviti. Zelena stranka će se boriti za svaki glas na predstojećim izborima kako bismo jaki ušli u Parlament i uzeli Ministarstvo za zaštitu životne sredine. To je jedini način da se uvedu sistemska rešenja, a jedino takva rešenja mogu da nas spasu. Ne verujemo više nikome, a posebno ne praznim obećanjima. Naš glavni cilj je da preuzmemo odgovornost za oblast u kojoj smo najstručniji u Srbiji, a to je zaštita životne sredine. Dosta je bilo politikanstva i šarlatanstva”, izjavio je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

“Zelena stranka nema luksuz da bude deo ni opozicije ni pozicije. Mi ne možemo da dozvolimo da nas uvuku u sitne dnevno-političke borbe, da li si sa jednima ili sa drugima. Zelena stranka je uvek za interese građana Srbije! Mi smo deo Zelenih Evrope, mi imamo dugoročnu viziju za Srbiju i našu životnu sredinu”, dodao je on.

Sve aktivnosti Zelene stranke, kako su naveli, u narednom periodu biće usmerene na davanje konkretnih rešenja za katastrofalnu situaciju zagađenosti, pre svega vazduha. Sprovodiće se akcije koje doprinose ostvarenju tih rešenja.