Zabrinutost diplomata za reputaciju SAD, odbijanje Bele kuće da sarađuje, uzbunjivač koji je “pogrešno shvatio”: Objavljen deo dokumentacije iz istrage o impičmentu

0
Foto Profimedia

Komitet koji vodi istragu o impičmentu objavio je deo dokumentacije iz istrage protiv predsednika Sjedinjenih Američkih Država, a u objavljenim dokumentima su svedočenja diplomata koji su “zabrinuti za reputaciju i ugled svoje zemlje”, dokazi o odbijanju Bele kuće da sarađuje, kao i Trampov poziv da se otkrije identitet uzbunjivača.

Među diplomatama koje su zabrinute za imidž koji predstavnici američke spoljne politike sada imaju, izdvajaju se bivša ambasadorka u Ukrajini Meri Jovanovič (Yovanovitch) i Majkl Mekinli, prenosi Gardijan.

U svedočenju bivše ambasadorke može se pronaći mnogo šokantnih detalja u vezi sa pritiscima koje je trpela pre svih od Rudija Đulijanija, kao i objašnjenje kako se osećala kada je smenjena bez ikakvog objašnjenja.

Mekinli je sa druge strane istakao da su ga upravo situacije sa Bajdenom i Jovanovič podstakle da podnese ostavku i da prestane da bude deo administracije.

“Vidim da je glavna misija naših službenika koji bi trebalo da predstavljaju zemlju u inostranstvu u stvari da prikupljaju negativne informacije o našim građanima koje će biti iskorišćene za lične interese. Tako shvatite da nemate nikakvu ulogu, a da Trampova administracija nijednog ne trenutka nema nameru da pomogne svom diplomatskom kadru u teškim vremenima, već je lični interes glavni interese”, rekao je Mekinli.

Objavljena dokumentacija prikazuje i odgovore četiri zvaničnika Bele kuće koji su decidirano odbili bilo kakvu saradnju sa Kongresom, u skladu sa Trampovim stavom, da čitava istraga nije postavljena na fer osnovama.

Sam američki predsednik istakao je više puta da je čitava priča o impičmentu potekla od toga što je “uzbunjivač pogrešno shvatio njegov razgovor sa Volodimirom Zelenjskim”, a Tramp je usput tražio i da se otkrije identitet tog uzbunjivača.

Demokrate smatraju da bi Bela kuća mogla da pokrene istragu o zaveri protiv te osobe, ako joj identitet bude otkriven.