Zabrinjavajuć porast broja zaraženih u Libanu posle eksplozije: Bejrut ostao bez bolničkih kreveta, uništene tri bolnice

0
Beta - AP Photo/Hassan Ammar

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da bi broj zaraženih koronavirusom u Libanu mogao da raste, nakon što je polovina zdravstvenih ustanova u Bejrutu oštećena u razornoj eksploziji.

Ričard Brenan, regionalni direktor SZO za vanredne situacije, rekao je nakon procene 55 klinika i zdravstvenih ustanova u libanskoj prestolnici da “preko 50 odsto nije funkcionalno”.

Po službenim podacima, u eksploziji u bejrutskoj luci 4. avgusta poginula je najmanje 171 osoba, a povređeno je 6.000 ljudi.

Eksplozija je izazvala veliku štetu na zgradama i bolnicama širom grada.

Tri velike bolnice su potpuno uništene u eksploziji, a mnoge druge su jako oštećene tako da im je znatno smanjen kapacitet, rekli su zvaničnici.

Predstavnica SZO u Libanu Iman Šankiti, rekla je u sredu da nedostaje 500 do 600 bolničkih kreveta u Bejrutu zbog eksplozije.

Ona je upozorila i na “zabrinjavajući rast” broja slučajeva koronavirusa u Libanu nakon eksplozije.

“Juče smo imali u Libanu najveći do sada zabeleženi broj slučajeva kovida-19”, rekla je.

Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je u utorak da je zabeležno 309 novih slučajeva tako da je ukupan broj 7.121. Ukupno je dosad umrlo 87 ljudi.