Zabranjeno napuštanje kuće i dozvoljeno džogiranje: Kako izgleda karantin kada si Njujorčanin i drugi apsurdi koronavirusa u Velikoj jabuci

0
Foto: Profimedia

Guverner savezne države Njujork Endru Kuomo naložio je građanima Njujorka da od nedelje uveče ostanu u svojim domovima i doneo naredbu o privremenom ukidanju svih preduzeća čija proizvodnja nije potrebna za obavljanje ključnih aktivnosti građana Njujorka, nakon što je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u toj državi prešao 7.000, prenosi Gardijan.

Guverner Kuomo je odluku nazvao “poslednjim korakom” u borbi protiv širenja zaraze virusa COVID-19.

“Ove odluke će se primenjivati. Nisu u pitanju korisni saveti, već zakonske odredbe koje se moraju poštovati ukoliko ste odgovoran građanin”, rekao je Kuomo na brifingu u Olbaniju, glavnom gradu države Njujork.

“Potrebna nam je sigurnost. Bez ovih mera, ne možemo biti sigurni”, dodao je Kon.

Guverner Njujorka je, pritom, najavio tromesečni moratorijum iseljavanja iz stambenog i poslovnog prostora.

Šta konkretne mere znače za 19,5 miliona stanovnika države Njujork?

Pre svega, Njujorčani će moći da izlaze napolje. Iako su javna okupljanja ograničena, a građani dobili preporuke da ostanu u zatvorenom prostoru što je više moguće, državni zvaničnici su odredili ključne aktivnosti koje će građani moći i dalje da sprovode. Odlazak u kupovinu osnovnih potrepština, kod lekara, u bolnicu ili apoteku spadaju u ključne aktivnosti. Takođe, građani će moći da da prošetaju svoje kućne ljubimce ili da operu veš u gradskim perionicama. Dozvoljna je i povremena rekreacija na otvorenom, ali je guverner upozorio da ljudi poštuju pravilo o distanci od drugih osoba.

“Rekracija na otvorenom je dozvoljena. Ali to ne znači da možete igrati košarku 5 na 5, već da trenirate samostalno. Pre svega, trčanje i hodanje”, rekao je Kvomo, a prenosi Gardijan.

Posebne dozvole za slobodno kretanje će biti izdavane zaposlenima u zdravstvu, sudstvu, policiji, zatim benzinskim stanicama i perionicama za veš, kao i radnicima prehambrene industrije i kućne dostave.

Ostala preduzeća će biti zatvorena, iako su određeni državni zvaničnici zahtevali da se rad nastavi sa smanjenjem osoblja na maksimalno 50 radnika u smeni, svesni da će privremeno zatvaranje doneti finansijske posledice.

U državi Njujork, kršenje bilo koje naredbe predstavlja neposrednu pretnju bezbednosti građana.

Donesene mere se odnose i na građane i na privredne subjekte i svako preduzeće koje prekrši odredbe će biti primorano da zatvori objekat. Međutim, guverner napominje da država ne planira novčane kazne za pojedince koje krše propise.

Tranzit?

Kao jedna od najfrekventnijih saobraćajnih tački SAD, država Njujork planira da drumski i železnički saobraćaj zadrži operativnim i dostupnim. Ipak, građanima se preporučuje da ne koriste javni prevoz, ukoliko to nije neophodno.

Putevi, benziske pumpe i auto-servisi za sitne popravke će i dalje biti dostupni građanima.

Takođe, aerodromi će i taksi saobraćaj će i dalje nesmetano funkcionisati.

Gradonačelnik Njujorka Bili de Blasio je ranije zatražio potpunu zabranu kretanja, uključujući pritom, pešake, bicikliste i vozače skutera. Međutim, guverner Kvomo je više puta odbacio tu ideju, insistirajući da Njujorčani neće biti u potpunom karantinu.

Guverner Kuomo je jedini koji može doneti odluku da se grad ili čitava država Njujork zatvore. Donald Tramp je u petak ponovio da savezna vlada ne može narediti građanima svake države posebno da ostanu u kućama.

Nove odredbe stupaju na snagu u nedelju uveče.