Zabrana kretanja od 22h do 5h, ugostiteljski objekti radiće do 18h, a prodavnice do 20h: Nove mere u Crnoj Gori na snazi od ponoći

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donelo je novi set mera za sprečavanje širenja epidemije korona virusa, među kojima je i produžavanje zabrane kretanja od 22.00 do 05.00.

Odluka resora zdravlja stupa na snagu od ponoći i podrazumeva rad ugostiteljskih objekata od 07.00 do 18.00, a supermarketa i tržnih centara od 07.00 do 20.00, prenose Vijesti.

Prodavnice prehrambene i neprehrambene robe će biti otvorene 07.00 do 20.00

Zabranjen je i međugradski saobraćaj od petka u 22.00 do ponedeljka u 05.00.

Obavezno je pravilno nošenje maske i držanje fizičke distance u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Zabranjena su masovna/socijalna okupljanja, kao i okupljanja u objektima stanovanja, a zabranjena su i okupljanja u grupi više od četiri punoletne osobe zajedno na otvorenom prostoru.

Verske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, a potrebno je i sahrane i primanje saučešća prilagoditi aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, navodi se u odluci Ministarstva zdravlja.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević izjavila je da se mere za sprečavanje širenja koranavirusa koje su ranije usvojene uglavnom ne poštuju i da su zato rezultati nezadovoljavajući.

Rakočević je u Jutarnjem programu TVCG podsetila da su maske, distanca i higijena ruka najdelotvornije mere u prevenciji širenja virusa.