Zaboravljamo kakvog je sve ološa bilo među jugoslovenskim komunistima, kao i da su gotovo svi ratni zločinci potekli iz SKJ: Miljenko Jergović za novi Nedeljnik

2
Foto Nedeljnik

Prečesto zaboravljamo kakvog je sve ološa bilo među jugoslavenskim komunistima, kao i to da su sve nacionalističko zlo i gotovo svi ratni zločinci potekli iz članstva Saveza komunista Jugoslavije, ispričao je pisac Miljenko Jergović u velikom intervjuu za novi Nedeljnik.

On je govorio i o proslavi godišnjice “Oluje” i dolasku Borisa Miloševića iz SDSS-a u knin.

“Previše su srpski i hrvatski, općenito jugoslavenski i balkanski političari obuzeti simboličkim gestama i postupcima, metaforama, metonimijama i ostalim stilskim figurama, koje bespotrebno poetiziraju okolnosti stvarnoga života i istorijske okolnosti pretvaraju u sumnjive literarne forme, u mitove i legende. A stvari su, zapravo, vrlo jednostavne: jesu li Srbi u augustu 1995. protjerani iz krajeva u kojima su stoljećima živjeli? Jesu. Ali to je samo pola istine. Jesu li Hrvati četiri godine ranije protjerani iz istih tih krajeva, u kojima su također stoljećima i vijekovima živjeli? Jesu li se ta dva protjerivanja u načinu razlikovala? Pa, baš i nisu. Problem cijele ove priče je što je Hrvati, to jest službeni Zagreb, priznaju do pola, a Srbi, to jest službeni Beograd, priznaju je od pola”, rekao je Jergović.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. avgusta

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

2 KOMENTARA

  1. Da li su Hrvati iz tih krajeva protjerani na način kako su Srbi protjerani? i u tolikom broju?

  2. “Prečesto zaboravljamo kakvog je sve ološa bilo među jugoslavenskim komunistima, kao i to da su sve nacionalističko zlo i gotovo svi ratni zločinci potekli iz članstva Saveza komunista Jugoslavije, ispričao je pisac Miljenko Jergović u velikom intervjuu za novi Nedeljnik.” Све се зна, партизански покрет их је био препун.
    “A stvari su, zapravo, vrlo jednostavne: jesu li Srbi u augustu 1995. protjerani iz krajeva u kojima su stoljećima živjeli? Jesu. Ali to je samo pola istine. Jesu li Hrvati četiri godine ranije protjerani iz istih tih krajeva, u kojima su također stoljećima i vijekovima živjeli? Jesu…” Да, али историја не почиње од 1995. Једно је протеривање као програм и план, а друго као реакција на тај програм и план.

Comments are closed.