Za vozače uz alko-test uskoro i test na marihuanu

0
Foto: Profimedia

Uskoro, kada vas zaustavi saobraćajna policija, nećete duvati samo balon koji kontroliše nivo alkohola, već i u aparat koji u dahu vozača kontroliše nivo marihuane, piše RTS.

U Sjedinjenim državama u 33 države je dozvoljena upotreba marihuane u medicinske svrhe, a u gotovo desetak i rekreaciona konzumacija. Međutim, vožnja pod uticajem kanabisa je zabranjena.

„Marihuana ostaje u vašem sistemu, u krvi, mokraći, sekretu, danima ako ne i sedmicama. Nema načina da pozitivan test povežete s vremenom upotrebe. Ako ste uzeli marihuanu juče, ili pre dve sedmice, rezultat će biti skoro isti. Dah je potpuno drugačiji. THC, odnosno tetrahidrokanabinol, psihoaktivna supstanca iz kanabisa, u dahu traje samo dva do tri sata, koliko i vrhunac njenog dejstva“, objašnjava Majk Lin, izvršni direktor laboratorije „Haund“.

U izradi ovog aparata upotrebljena je nanotehnologija. Sićušne cevi ugljenika, tanje od ljudske dlake, koje deluju kao senzori, ugrađene su u aparat.

U komercijalnu upotrebu novi aparat trebalo bi da uđe iduće godine. Na ovaj način i poslodavci će moći da provere da li njihovi zaposleni na posao dolaze pod dejstvom ove najčešće korišćena droge u svetu.