“Za vojsku avioni, za građane bezvizni režim”: Američki državni sekretar u poseti Hrvatskoj

0
(Beta/AP Photo/Darko Bandic, Pool)

(Beta) – Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas u Dubrovniku da će građani Hrvatske uskoro moći da putuju u SAD bez viza.

Upitan kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. “visa-waiver” program, Pompeo je za agenciju Hina rekao da se nada da će se to dogoditi “vrlo brzo” i to “u narednim mesecima”.

“Još ima posla, mora se rešiti papirologija, administrativne stvari, neke treba da učinimo mi, neke su na hrvatskom vođstvu”, rekao je Pompeo koji je danas u Dubrovniku razgovarao sa premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom.

On je dodao da se na tome “već dugo radi” i da smatra da su “sve prepreke rešene”.

Pompeo je takođe rekao da SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima, jer nacionalna sigurnost mora da bude prioritet i ne sme biti ugrožena.

Američki državni sekretar boravi u jednodnevnoj poseti Hrvatskoj kao najviši funkcioner američke administracije otkad je Donald Tramp predsednik. Prethodno je u Hrvatskoj 2012. bila Hilari Klinton.

Evropska komisija od SAD je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i još nekoliko članica EU čiji su građani tada još morali da imaju taj dokument za ulazak u SAD.

Tema susreta američkog državnog sekretara i hrvatskih zvaničnika bilo je i izbegavanje dvostrukog oporezivanja, kao i kupovina američkih borbenih aviona F-16.