Za većinu žena sa uznapredovalim karcinomom dojke postoje inovativne terapije, ali i dalje nisu dostupne u Srbiji

Piše Dr Jasmina Nedović, internista onkolog u Kliničkom centru Kragujevac

0
Foto Profimedia

Globalne statistike pokazuju da će se u razvijenom svetu rak dojke razviti kod jedne od osam žena. Na godišnjem nivou to znači gotovo 1,7 miliona novootkrivenih slučajeva, dok svake godine od ove bolesti umre više od pola miliona žena. Rak dojke je vodeći uzrok smrtnosti od malignih bolesti žena u svetu

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod 4.300 žena, a preko 1.600 žena umre od raka dojke. Sa stopom obolevanja od 73,5 na 100.000, Srbija se nalazi u srednjem riziku na 20. mestu od 40 zemalja (u zemljama Zapadne Evrope on se javlja kod 92,6 žena na 100.000). Istovremeno, po stopi umiranja Srbija je na drugom mestu u Evropi sa 21,90 na 100.000 žena, dok je u zemljama Zapadne Evrope stopa umiranja 15,5 na 100.000. Za razliku od zemalja Zapadne Evrope gde je umiranje od karcinoma dojke u padu kod nas se primećuje blagi porast već u uzrastu od 45 godine.

Uprkos većoj učestalosti, u većini zapadnih zemalja smanjen je broj smrti usled raka dojke zbog poboljšanog lečenja i ranog otkrivanja, dok je u zemljama u razvoju smrtnost i dalje u velikom porastu. U razvijenim zemljama, uznapredovali rak dojke dijagnostikuje se kod svega 10-15 posto obolelih, a u zemljama u razvoju kod 40 do 90 posto žena.

Ključ za smanjenje stope umiranja sastoji se od dve komponente: rano otkrivanje bolesti i dostupnost modernih terapija za različite vrste kancera dojke.

Danas znamo da rak dojke predstavlja skup bolesti koje se razlikuju po mestu nastanka u dojci, brzini i načinu rasta, načinu manifestacije, agresivnosti, ponašanju i po odgovoru na terapiju. Zbog tih razlika, različite vrste kancera iziskuju različite terapije i kombinacije terapija.

Uznapredovali (metastatski) tip karcinoma dojke razviće se kod 1 od 3 žene sa ranim karcinomom dojke, a oko 300 žena u Srbiji (oko čak 10% ) lečenje započinje sa metastatskom bolešću.

Postoji više podtipova uznapredovalog karcinoma dojke (HR+, HER2+, trostruko negativni itd.), a za lečenje specifičnih podtipova i karakteristika bolesti postoje različite terapije. Hemioterapija, biološka i target anti-HER2 terapija (trastuzumab, trastuzumab-emtanzin, pertuzumab i lapatinib), mono hormonoterapija (tamoxifen, inhibitori aromataze, fulvestrant). Statistike pokazuju da samo 27% obolelih osoba od metastatskog karcinoma dojke preživi posle 5 godina.

Uznapredovala metastatska bolest smanjuje očekivani životni vek, a svaka pacijentkinja sa ovim tipom karcinoma će biti doživotno na terapiji i moraće da je menja više puta. Metastaze su uzrok smrti povezanih s rakom dojke u oko 90% slučajeva. Razlog je to što skoro 100% MRD pacijenata postaje otporno na standardne terapije.

U našoj zemlji je poslednjih godina napravljen pomak u dostupnosti najmodernijih inovativnih terapija za različite kategorije pacijenata, uključujući žene obolele od HER2+ karcinoma dojke.

Nažalost, za pacijentkinje sa takozvanim tripl-negativnim metastatskim karcinom dojke(HR-/HER2-) za sada i u svetu i kod nas ima malo inovacije tako da je i dalje petogodišnje preživljavanje za ove bolesice jedva 15 odsto.

Međutim, za oko 2/3 obolelih pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom postoje inovacije ali i dalje nisu dostupne u Srbiji. Dostupna je inovativna terapija za HER2+ uznapredovali karcinom dojke, dok su za HR+ HER2- podtip, a koji se javlja u procentu kod oko 65% pacijenata, te nove terapijske opcije su nedostupne.Te žene sa HR+/HER2- metastatskim karcinom dojke često imaju dugoročni dobru prognozu i njihovo petogodišnje preživljavanje i u metstatskoj bolesti je značajno bolje nego u drugim podtipovima karcinoma dojke.

Za ovu podgrupu pacijentkinja inovacija nije bilo 10 godina, a najnovije terapijske opcije bi značajno produžile život i smanjile rizik od smrtnog ishoda za 30 odsto.

Pacijentkinje koje lečimo su vrlo zainteresovane za najbolje terapijske tretmane i krajnje su zabrinute zbog nemogućnosti da dobiju najbolju terapijsku opciju za svoju bolest. Posebno zato što je sve mlađih žena sa metstatskim HR+/HER- karcinomom dojke i koje već imaju saznanje da svoju bolest mogu da prevedu u hroničnu i tako budu dugo vremena prisutne u svojim porodicama a često i radno i društveno angažovane. Mi lekari zajedno sa pacijentkinjama pre svega iz udruženja ali i pojedinačno kroz konsultacije takođe se zalažemo za jednake mogućnosti da sve pacijentkinje dobiju jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešću. 

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500