“Za slavu i Novu godinu u krugu najuže porodice, uz poštovanje mera…”

1
Foto: Printscreen Youtube / TV Prva

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević apelovala je na građane da slave i Novu godinu i provedu u najužem krugu porodice, ali i da se i tada pridržavaju preventivnih mera.

“Naravno da nije moguće kontrolisati slave po kućama, ali nekako se nadam da svi polazimo od sebe i želimo da imamo zdravu atmorferu u svojim kućama”, rekla je Kisić Tepavčević, a prenosi N1.

Ona je u izjavi novinarima rekla da se na “Novu godinu, slave i velike predstojeće praznike ne odnose nikakve specijalne mere, već bi one trebalo da budu onakve kakvih bi svi trebalo da se pridržavaju od istog dana kada je poznato da je virus ušao u populaciju”.

Naglasila je da je neophodno da svi sprečimo da se zarazimo i prenosimo infekciju, iako smo u ovom periodu godine nekako svi najviše voleli da se okupljamo u porodičnom okruženju i ugostimo prijatelje.

Upitana da li ima nekih novosti o vakcinama i kada će one doći u Srbiju, Kisić Tepavčević je odgovorila da će Srbija biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcine jer je među prvim i stala u red za njih, ali da to ne može da se dogodi dok se ne ispoštuju propisane procedure.

Ona je objasnila da po važećim propisma nijedna vakcina koja nije registrovana u zemlji porekla ne može se koristiti kod nas, kao i da je posle te registracije neophodno da dobije odgovarajuće serfitikate kod nas u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

“Ono što je sigurno je da mi komuniciramo sa svim vodećim proizvođačima vakcina od početka i da to nije floskula pokazaće se u narednom periodu”, istakla je.

Na pitanje ko će prvi primiti vakcinu, kaže da su i kod nas iste prioritetne grupe kao u celom svetu i da su to u prvom redu zdravstveni radnici, korisnici ustanova socijalne zaštite, vojska i policija.

Kisić Tepavčević je, što se širenja epidemije tiče, rekla da je obećavajuće manje opterećenje na ambulante i manji broj pregleda, koji se smanjio za trećinu poslednjih dana u odnosu na maksimume, ali da zabrinjava to da od ukupnog broja osoba koje su se javile lekaru je veći procenat onih koji zahtevaju hospitalizaciju i imaju teže oblike bolesti.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Tek će ih biti. Sve ste dozvolili, a ljudi su neodgovorni. Nemojte posle da se čudite.

Comments are closed.