Za put u Crnu Goru neophodan negativan test: Gde se radi, koliko košta i kako se zakazuje

2
Foto: Profimedia

Crna Gora od sutra otvara granice za državljane Srbije, a kao uslov za ulazak najverovatnije će biti neophodan negativan serološki ili PCR test na koronavirus.

Testiranje na COVID-19 radi putovanja, odnosno na lični zahtev, moguće je obaviti u svim primarnim zdravstvenim ustanovoma u Srbiji kao što su domovi zdravlja, instituti i zavodi za javno zdravlje.

Serološki test

Serološki ili “elisa” test moguće je uzeti iz krvi prsta ili iz vene, ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

Testiranje se može obaviti u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Cena ovog testa je 1.200 dinara.

PCR test

PCR test vrši se uzimanjem brisa iz nosa i grla, a moguće ga je obaviti u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje.

Cena ovog testa je 6.000 dinara.

Kako se vrše uplate

Tekući račun za uplate testiranja na lični zahtev je isti za sve vrste testiranja, 840-17750-34.

U polju poziva na broj upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Testiranje je moguće i za strane državljane. Uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja.

Zakazivanje

Na sajtu Instituta za javno zdravlje “Batut” je navedeno da se serološko i PCR testiranje zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

Navedeno je da se PCR testiranje zbog putovanja u inostranstvo na lični zahtev može obaviti u domovima zdravlja, Gradskom zavodu za javno zdravlje i na institutu Torlak.

Međutim, na sajtu Gradskog zavod za javno zdravlje Beograd navodi se da su svi termini za PCR testiranje do 20. avgusta popunjeni, i da zakazivanje počinje ponovo 18. avgusta. 

Testiranje na Torlaku ne zakazuje, ali da se stvaraju dugački redovi. Radno vreme je od 8 do 15 časova.

2 KOMENTARA

  1. Mislite li za putovanje u Cg ? Validan je Pcr test ili pozitivan elisa test a Igg antitela ,ukoliko ste prelezali covid.Sam Elisa test koji je negativan ,nije validan
    .

Comments are closed.