“Za promenu Ustava biće dovoljna većina izašlih birača…”

5
Foto Tanjug

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predložiće Vladi i parlamentu promene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji će propisati da za promenu Ustava više ne bude potrebna većina od broja upisanih, nego od broja izašlih birača, najavio je ministar Branko Ružić.

Kako prenose mediji, on je na završnoj javnoj raspravi o nacrtu tog zakona objasnio da su promene potrebne jer je on po svojim rešenjima “restriktivan i u velikoj meri prevaziđen i neusaglašen sa Ustavom”.

Ružić je ocenio da je postojeći Zakon o referendumu ograničavajući faktor u korišćenju “ovih inače značajnih demokratskih mehanizama za ostvarivanje suvereniteta garantovanih Ustavom i ostvaruje se, na ovaj način, ne samo izborima”. On je podsetio da je važeći zakon donet 1994. godine, a minimalno izmenjen 1998. i da je primena niza njegovih rešenja u praksi pokazala nedostatke, a činjenica da se referendum i narodna inicijativa retko koriste jesu dokaz.

Od uvođenja višestranačja u Srbiji, dodao je Ružić, bila su svega tri referenduma – 1992, 1998. i 2006. godine, a predlagač je bila samo Skupština, ne i građani, čija je samo jedna narodna inicijativa prihvaćena, i to Fondacije “Tijana Jurić” za izmenu krivičnog zakona.

Ružić je ukazao i da su se na lokalnom nivou sprovedeni referendumi odnosili isključivo po pitanju uvođenja mesnih samodoprinosa, što ukazuje da se referendum kao “institut izrazito demokratskog karaktera” vrlo slabo primenjuje. Objašnjavajući predloge izmena odredbi o narodnoj inicijativi, on je naveo da je predloženo da potreban broj birača koji je pokreću u lokalnim samoupravama bude smanjen na pet odsto upisanih birača, jer je do sada nekim lokalnim statutima bilo predviđeno i 25 odsto.

“Ovom izmenom smo želeli da onemogućimo da u statutima lokalne jedinice lokalne samouprave samostalno utvrđuju ovaj procenat”, rekao je Ružić.

Novina u predlogu o narodnoj inicijativi, istakao je Ružić, jeste to da se rok za prikupljanje potpisa sa dosadašnjih sedam dana, što je bio kratak rok i nije se moglo krenuti u kvalitetnu proceduru, povećava na 90 dana.

5 KOMENTARA

  1. Mislim da je to spsolutno pogrešno; pre svega, na birališta mogu da izadju dva birača i koga bi oni predstavljali, sasvim apsurdno.
    Drugo, lokalne samouprave treba da se drže zakona i ustava; one same ne odredjuju nipta po svojoj volji.
    Tako da sve što Ružić kaže, ne stoji!
    Ne želim ovde da se upuštam u to, zašto on to govori ili koji mu je cilj.

  2. Просто дира у срце колико би модерног у Устав унео Ружић, само да му је Закона о референдуму где би о његовим иницјативама (свакако и братије му на власти) одлучивала групица заинтересованих. Тај број људи је потребан не да се не би уводило модерно, него да се Устав не би мењао са сваким дилетантом на власти, и следственто томе, његовим политичким интересом, већ само као резултат народног интереса. А тај се интерес може изразити само кроз подршку већине, а у неким случајевима и двотрећинске већине уписаних бирача. А овако, сва је прилика да ће ова дружина на власти направити од Устава белетристику, коју ће по потреби писати ликови, књижевни виртуози. попут заменика градоначелника.

  3. Pa to je jedini nacin da prodate Kosovo i Metohiju. A onda ce zahvaljujuci vama, nastati haos u drzavi. Neodgovornima je data vatra u ruke, aini je polivaju bezinom!

  4. Ma da li je istina to sto kazete..ili se tu ipak radi o izdaji sa priznanjem KiM…

Comments are closed.