Za one koji paze na holesterol: Jedno jaje dnevno nije opasno po zdravlje

0
Foto: Profimedia

Konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti, tvrde stručnjaci iz Američkog udruženja za srce.

Svakako, oni i dalje savetuju da se ishrana bazira na što manje unosa holesterola, jer ona pozitivno utiče na celokupno zdravstveno stanje, prenosi N1.

“Zasićene masti, koje se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima kao što su meso i mlečne masti pune masnoće, treba zameniti polinezasićenim mastima”, rekao je Džo En S. Karson iz “UT Southwestern Medical Center” u Americi.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu “Circulation”, postoji odnos između doze u ishrani i visokog nivo LDL koji zatvara arterije, a zavisi od doze kada je opseg testiranog holesterola u ishrani bio veći od uobičajenog koji se unosi. Ipak, jaja nisu toliki problem kao neke druge namirnice.

Prema savetima, u ispitivanjima unos jaja nije značajno povezan sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Prema mišljenju istraživača, razumno je jesti jedno jaje dnevno kao deo zdrave ishrane.

“Uzimajući u obzir odnos između ishrane i holesterola ne može da se zanemari to da je većina hrane koja doprinosi holesterolu u ishrani obično bogata zasićenim masnoćama, što je snažno povezano sa povećanim rizikom od visokog nivoa LDL-a”, rekao je Karson.

Previše holesterola u krvi doprinosi stvaranju gustih, tvrdih naslaga u arterijama, što je uzrok srčanih bolesti i moždanih udara.

“Hrana sa visokim sadržajem šećera i natrijuma (soli) treba da bude ograničena”, rekao je Karson.