Za Netanjahua su genocid nad Jevrejima i iranski nuklearni program slične lekcije: “Nikada više nećemo biti bez odbrane protiv onih koji žele da nas unište”

0
Foto: Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu uporedio je danas, uoči obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja logora Aušvic-Birkenau, nacistički genocid nad Jevrejima s iranskim nuklearnim programom.

“Mi sada imamo sposobnost da se branimo i mislim da je lekcija iz Aušvica: prvo zaustaviti loše stvari kad su male i Iran je vrlo loša stvar. Nije baš tako mala ali može da postane mnogo veća sa nuklearnim oružjem i mislim da je prva stvar da se to zaustavi”, ocenio je Netanjahu u intervjuu.

On je dodao i da je “važno razumeti da Jevreji nikada više neće biti bez odbrane suočeni s onima koji žele da ih unište”.

U kratkom klipu premijer je izrazio žaljenje zbog ubistva šest miliona Jevreja u holokaustu, ocenivši da pokušaji da se uništi jevrejski narod nisu prestali.

“Trećina jevrejskog naroda je nestala u plamenu. Ništa nismo mogli učiniti. Sada nakon holokausta i osnivanja države Izrael, pokušaji da se uništi jevrejski narod nisu nestali. Iran otvoreno objavljuje svaki dan da želi da zbriše Izrael sa lica zemlje. I uzgred Izrael ima danas populaciju od preko šest miliona Jevreja”, rekao je izraelski lider.

Izraelski mediji podsećaju da Netanjahu često na komemoracijama holokausta poredi nacističku Nemačku i Islamsku Republiku Iran.

Izrael će ove nedelje biti domaćin desetinama svetskih lidera koji dolaze na Peti svetski forum holokausta u Jerusalimu.

Netanjahu je u intervjuu takođe osudio “puni frontalni napad” na pravo Jevreja da “žive u domovini svojih predaka, Zemlji Izrael”.

Veruje se da je on aludirao na nameru tužiteljke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraži moguće ratne zločine počinjene na okupiranim palestinskim teritorijama Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, kao i pojasu Gaze koja je pod izraelskom blokadom.

Izraelski premijer je naveo da se Vlada SAD za vreme predsednika Donalda Trampa usprotivila tom sudu koji je on označio parodijom.

 U decembru je tužiteljka MKS-a Fatu Bensuda objavila odluku da pokrene istragu situacije u Palestini, rekavši da ima razloga da veruje da su i izraelski zvaničnici i palestinske ekstremističke organizacije počinili ratne zločine.

Tu njenu odluku Netanjahu je označio čistim antisemitizmom, tvrdeći da Hag nema jurisdikciju da otvori istragu jer ne postoji država Palestina koja bi mogla da ovlasti sud da to učini.

(Beta)