“Za nas je to bila crvena linija…”

1
BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

“Za mene, kao predsednicu tehničke Vlade i kao običnu građanku, ovo je istorijski sporazum”, rekla je premijerka Ana Brnabić u Jutarnjem programu TV Prva povodom jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o ekonomskom normalizacije Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Premijerka je rekla da značaj ovog sporazuma ne možemo shvatiti u potpunosti u ovom trenutku. “Mnogo bolja radna mesta, mnogo više radnih mesta, mnogo bolje plate”, objasnila je ona, a preneo B92.

Brnabića je rekla da je da smo ovim sporazumom dobili mnogo i otvorili neka vrata za “neke buduće još bolje odnose”, pre svega sa SAD.

Kako navodi, dobar sporazum je sporazum koji je pobeda i za Beograd i za Prištinu.

“Prištinska delegacija je bila pod pritiskom da li da potpiše, ja mislim da je ovo dobar sporazum i za Prištinu”, rekla je ona.

Ponovila je da je “tačka 10” bila iznenađenje.

“Nama je to bila crvena linija. Vučić je to jasno rekao. Velika zahvalnost administraciji u Vašingtonu što su nas čuli i povukli to”, rekla je premijerka.

Na pitanje da li smo potpisali sporazum sa SAD ili sa Prištinom, Brnabić je odgovorila da je “važno da smo mi potpisali sporazum o normalizaciji sa Prištinom, čiji je garant SAD”.

Kako navodi, SAD je posredovala u dogovoru i “mi nismo potpisali ništa sa Prištinom”.

“Morate da nalazite kreativne načine da se okrenete budućnosti, a da ne priznate tzv. Repubiku Kosovo. Mislim da je ovo najbolji način”, rekla je Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti juče su u Vašingtonu u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa potpisali svaki za sebe dokument pod naslovom “Ekonomska normalizacija” koji ima dve verzije s razlikom u poslednjoj tački, dok je ostali tekst identičan.

Vučić je posle ceremonije u Beloj kući rekao da su Srbija i Kosovo potpisali bilateralne sporazume sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

To je kasnije negirao Trampov specijalni izaslanik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel, rekavši da SAD nisu strana u sporazumu.

“Oni su potpisali sporazum da rade zajedno, nisu potpisali sa SAD. Mi nismo potpisnik. Tramp je potpisao, kako bih to opisao, u osnovi pismo kojim potvrđuje da će raditi zajedno i sprovesti sporazum”, rekao je Grenel na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

1 KOMENTAR

  1. “Za mene, kao predsednicu tehničke Vlade i kao običnu građanku, ovo je istorijski sporazum”, rekla je premijerka Ana Brnabić… Ми знамо да је назвати све што уради Вучић, “историјским”, услов за опстанак у власти. Па чак и ову комедију од споразума као узгредну допуну предизборног “портфолиа” Доналда Трампа.
    “Morate da nalazite kreativne načine da se okrenete budućnosti, a da ne priznate tzv. Repubiku Kosovo. Mislim da je ovo najbolji način”, rekla je Ana Brnabić. То што ти мислиш, то ћемо тек да видимо. Оно што је за сада сигурно је да сте таквим “креативним” начином окренули наглавачке деценије пажљивог дипломатског позиционирања Србије у свету. Не Дачић, него ни Невил Чембрлен, после ових “креација”. неће моћи да вам помогне.

Comments are closed.