„Za 82 godine nikada nisam bio na parlamentarnim izborima, ali sada hoću – za svetinje i protiv bezakonika“

0
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je sve građane da izađu na izbore i da 30. avgusta, kako je naveo, glasaju za svetinje, protiv bezakonika i lažnih zakona, prenosi N1 pisanje MINE.

Amfilohije je, na liturgiji u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, rekao da, iako ima 82 godine, nikada nije bio na parlamentarnim izborima.

„Ali ovoga puta 30. avgusta ću izaći na izbore i pozivam i sve vas, sve Crnogorce da izađu na izbore i da glasaju za svetinje Božije, za svetinju ljudskoga dostojanstva itvorevine Božije, i za svetinje koje su posvećene živome Bogu na čelu sa ovom svetinjom koja je posvećena Hristovom Vaskrsenju“, poručio je Amfilohije. 

On je, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, rekao da hrišćani glasaju „od pamtieka za večno i neprolazno ljudsko dostojanstvo, za svetinju ljudskoga bića, za svetinju Božije tvorevine, za jedinoga Svetoga“.

„Zato treba izaći na ove izbore, da glasamo za te svetinje, protiv bezakonika, protiv bezakonih zakona koji ovde vladaju i lažnih zakona“, istakao je Amfilohije.

Na liturgiji je pročitana i Amfilohijeva Velikogospođinska poslanica, u kojoj se navodi da predstoje i dani izbora zakonodavne i izvršne političke vlasti, „pa predizborna stranačka kampanja zaokuplja pažnju i nas hrišćana koji smo istovremeno građani ove države“.

„Кao nikada do sada, ovi politički izbori su povezani i sa životom Crkve Hristove u Crnoj Gori, jer za nama imamo više od godinu dana velike društvene polemike oko problematičnog Zakona o slobodi veroispovesti koji je izglasala dosadašnja skupštinska većina“, kaže se u poslanici.

Navodi se da su u Crkvi dovoljno svesni i pismeni pa znaju da tako loš zakonski tekst nije slučajno izglasan „nego su mu prethodila javno i uporno iskazana nastojanja predsjednika države i same vladajuće partije“.

Prema njegovim rečima, optuživati Crkvu da se bavi antidržavnom i partijskom politikom pred izbore, zato što su njeni članovi ustali protiv bezakonog i diskriminatornog zakona, kojim se negira i ugrožava samo biće Crkve, predstavlja laž i obmanu i nezapamćeno nasilje sekularne partije na vlasti. U poslanici se navodi da Crkva ne navija ni za jednu partiju i samim tim, u duhu sekularizma, ona političke procese prepušta političarima.

„Sa druge strane, ona je slobodna da pozove građane da predstojećim izborima pristupe rasterećeni bilo kakvog straha i potkupljivanja, koristeći svoja građanska prava“, dodaje se u poslanici.