Za 6.000 dinara, rezultat za 24 sata: Kako će izgledati testiranje na lični zahtev, a ko ima pravo na beplatan test

0
Profimedia

Direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je postupak jednostavan kada je u pitanju testiranje građana na lični zahtev. Građani će moći da uplate novac na jedinstveni račun koji će biti od danas posle podne na sajtu covid19, nakon uplate mogu da odu u bilo koji institut, zavod za javno zdravlje ili eventualno u dom zdravlja.

Institut “Batut”, zavodi u pojedinim gradovima već testiraju građane kojima je test na koronu neophodan.

Radojević Škodrić, je gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da kada se radi o besplatnom testiranju, testiranju o trošku države, ono je obezbeđeno za sve građane koji imaju simptome, za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i u zdravstvenim ustanovama za pacijente koji odlaze na određene intervencije.

Navela je da je to, na primer, bronhoskopija, zatim za sve hirurške operacije ili pacijenti treba da se hospitalizuju na određenim internističkim odeljenjima – hematologija, endokrina ili mešovita internistička odeljenja.

Prema njenim rečima, besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog pi-si-ar testa.

Dozvoljeno je testiranje na lični zahtev građana – što je omogućeno od petka. Radojević Škodrić kaže da je cena testiranja 6.000 dinara koju je država odredila. Ističe da je to neprofitabilna cena jer država nema apsolutno nikakvu zaradu.

bjašnjava da je postupak jednostavan kada je u pitanju testiranje na lični zahtev.

“Građani će moći da uplate na jedinstveni račun koji će biti od danas posle podne na sajtu covid19, nakon uplate mogu da odu na bilo koji institut, zavod za javno zdravlje ili eventualno dom zdravlja – do 17 časova da im se uradi bris i elektronskim putem dobijaju rezultat u roku od 24 sata, izuzetno do 48 časova”, objasnila je ona, preneo je Blic.

Napominje da građani ne moraju da brinu o kojoj vrsti testa se radi, jer svi testovi se centralizovano nabavljaju preko republičkog fonda, testove je odredila struka, odnosno operativna stučna grupa koju je odredio krizni štab, tako da je kvalitet testova u svim institutima indentičan i cena testa je svuda ista.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?