Za 19 dolara nudili preparat koji navodno za 50 odsto umanjuje rizik od korone: Lažne tvrdnje odvode odgovorne pred sud u SAD

0
Foto: Profimedia

Američka kompanija “Fjužn helt end vitaliti” (Fusion Health and Vitality) lažno je tvrdila da proizvod sa vitaminom D koji je prodavala može da smanji rizik od zaraze koronavirusom, saopštili su danas federalni tužioci SAD.

Ta kompanija koja je poslovala preko platforme Farm oridžins (Pharm Origins) i njen vlasnik Metju Rinkarz (Matthew Ryncarz) optuženi su da su proizvod “Imjun šot” (Immune Shot – Doza imuniteta) promovisali kao preparat koji za 50 odsto smanjuje rizik od infekcije koronavirusom, naveli su tužioci.

Proizvod je imao “lažnu i obmanjujuću oznaku”, što je dovelo do podizanja optužnice zbog prodaje lažnog leka, naveli su federalni tužioci u saveznoj državi Džordžija.

Kompanija je danas navela da su je kontaktirale federalne vlasti zbog izjava u reklamama za “Imjun šot”, proizvod “koji je bio na tržištu nekoliko nedelja u martu i početkom aprila”.

“Uklonili smo te izjave gotovo momentano pošto su nas vlasti kontaktirale”, navela je kompanija.

Rinkarz je u martu napravio sajt preko platforme “Farm oridžins” i počeo da prodaje flašicu proizvoda “Imjun šot” po 19 dolara (16 evra). Ciljna grupa su mu bili stariji od 50 godina, naveli su tužioci.

(Beta)