Wizz Air Mađarska – prva avio-kompanija sa EASA sertfikatom vazduhoplovnog operatera

  0

  Wizz Air Mađarska, najveći ogranak najzelenije evropske avio-grupacije* sa najvećom stopom rasta, objavila je da je 1. avgusta 2020. godine postala prva takva avio-kompanija u Evropi za čiji bezbednosni nadzor će biti zadužena Agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja Evropske unije (EASA). Kao zemlja članica, Mađarska će i dalje biti „zemlja operatera” kad je pitanju sertfikat vazduhoplovnog operatera (AOC) ove avio-kompanije.

  Osnovna regulativa EASA (EU) 2018/1139 je 2018. godine uvela mogućnost da organizacija koja posluje u više od jedne zemlje članice, kao što je to Wizz Air, može da zatraži da EASA postane nadležna za bezbednosni nadzor i sertifikaciju.

  Ova regulatorna promena ide u korak sa multinacionalnim širenjem grupacije Wizz Air, čija flota od 126 najsavremenijih aviona iz porodice Airbus A320 leti do 46 zemalja i povezuje preko 160 gradova. Nadzor koji će vršiti EASA omogućava ovoj avio-kompaniji da unapredi saradnju sa nacionalnim upravama za civilno vazduhoplovstvo na svojim postojećim i potencijalnim tržištima. Wizz Air Mađarska nastavlja da leti od zastavom Mađarske i Uprava za civilno vazduhoplovstvo Mađarske će i dalje sprovoditi regulatornu kontrolu operativne licence i dozvola za letenje ovog avio-prevoznika.

  U Wizz Airu je počela nova era putovanja u posebnim sanitarnim uslovima. Ova avio-kompanija je uvela niz pojačanih higijenskih mera u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti svojih putnika i posade. U okviru ovih novih protokola tokom leta i kabinsko osoblje i putnici su obavezni da nose maske, pri čemu je kabinsko osoblje dužno da nosi i rukavice. Avioni Wizz Aira se redovno tretiraju najsavremenijom metodom dezinfekcije uz korišćenje antivirusnog rastvora, u skladu sa Wizzovim strogim dnevnim rasporedom čišćenja,a svi avioni se dodatno dezinfikuju tokom noći istim antivirusnim rastvorom. Iz aviona su uklonjeni časopisi,a putnicima se savetuje da kupovinu tokom leta vrše beskontaktnim plaćanjem. Od putnika se zahteva da poštuju mere fizičke distance koje propisuju lokalne zdravstvene vlasti i savetuje da sve vrste kupovine obave onlajn pre leta (npr. čekiranje prtljaga, WIZZ Priority, prednost pri bezbednosnoj proveri) kako bi se smanjila mogućnost bilo kakvog fizičkog kontakta na aerodromu. Za više informacija kliknite ovde da pogledate nov video o zdravstvenim i zaštitnim merama.

  Sa zadovoljstvom mogu da potvrdim da je Mađarska prva članica EU koja uvodi inovacije u evropskoj regulativi koja se odnosi na avio-kompanije, a da je Wizz Air Mađarska prva avio-kompanija u kojoj će EASA kao nadležno evropsko telo nadzirati AOC sertifikat. Ovaj revolucionarni regulatorni model između mađarskih i evropskih regulatornih tela potvrđuje ambicije Wizz Aira u pogledu rasta i pruža brojne nove mogućnosti za uvođenje inovacija u našem sektoru kao i u proteklih 16 godina, izjavio je Jožef Varadi, generalni direktor Wizz Aira.

  Veoma  nam je drago što je ova mlada i dinamična avio-kompanija prvi vazdušni operater pod nadzorom EASA. Operativni sertifikat EU savršeno odgovara avio-kompanijama kao što je Wizz Air koje imaju operativne baze u različitim zemljama članicama EASA. Kao centralizovano telo nadležno za poslovanje Wizz Aira, EASA će primenjivti međunarodno priznate visoke standarde nadzora”, rekao je Patrik Kaj, izvršni direktor EASA.

  *Emisije ugljenik-dioksida Wizz Aira su bile najniže od svih evropskih avio-kompanija u 2019. godini (57,2 g/km po putniku)