Vukosavljević: Na Kosovu 1.300 spomenika kulture u opasnosti

0
Pariz, 19. novembra 2019.- Delegacija Ministarstva kulture i informisanja, predvodjena ministrom Vladanom Vukosavljevicem (L), ucestvuje na Forumu ministara kulture koji se odrzava u okviru 40. Generalne konferencije Uneska u Parizu, saopsteno je danas iz Ministartva. Forum ministara kulture poslednji put odrzan je pre 21 godinu, a na ovogodisnjem skupu prisutno je vise od 100 ministara iz celog sveta.FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ nr

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je danas u Parizu, na sastanku sa direktorkom Uneskovog Centra za svetsku baštinu Mehtildom Rusler da je zabrinut za stanje srpske kulturne baštine na Кosovu i naglasio da osim četiri spomenika kulture, koji su pod zaštitom Uneska na Kosovu postoji više od 1.300 spomenika kulture koji su u opasnosti.

Kako se navodi u saopštenju, Vukosavljević je naveo da lokalno stanovništvo na Kosovu ne pokazuje „spremnost i dobru volju za adekvatan tretman srpskih svetinja“.

Ministar Vukosavljević istakao je da postoji zajednički stav Ministarstva kulture i informisanja i Srpske pravoslavne crkve da treba obnoviti dve kule na Crkvi svetog Đorđa, u okviru manastira Đurđevi stupovi, koji se nalazi na području Starog Rasa i Sopoćana koje je pod zaštitom Uneska.

Tokom razgovora bilo je reči i o zajedničkoj nominaciji transnacionalnog dobra „Limes – Granice Rimskog carstva“ za upis na Uneskovu listu svetske kulturne i prirodne baštine, za koju je konstatovano da se razvija u dobrom pravcu, kao i o nominaciji „Кulturni predeo Bač sa okruženjem“, podnetoj od strane Srbije, koja je takođe pozitivno ocenjena.

Vukosavljević učestvuje na Forumu ministara kulture koji se održava u okviru 40. Generalne konferencije Uneska u Parizu.