“Vučiću i Irineju nije cilj odbrana opstanka Srba i srpskih svetinja, nego nestanak Crne Gore kao suverene države…”

1
(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO REPUBLIKE SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je da su izjave o Crnoj Gori koje su danas dali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej dokaz da oni “žele nestanak Crne Gore kao suverene države”.

“Izjave crkveno-državnog vrha Srbije pokazuju sadejstvo koje je u nesaglasnosti sa ustavnim odredbama o odvojenosti crkve i države. Njihov cilj nije odbrana opstanka Srba i srpskih svetinja u Crnoj Gori, već nestanak Crne Gore kao suverene države, a takođe skretanje pažnje sa velikog broja problema koji opterećuju građane Srbije”, naveo je GDF u saopštenju.

Oni su ocenili da su te izjave “daleko od dobrih manera i želje da se situacija (u Crnoj Gori) smiri, a problemi reše na miran i demokratski način”.

“Poređenje sa otomanskom vlašću i čak sa ustaškim metodama proterivanja srpskog naroda, o čemu je govorio patrijarh, neodgovorno je preterivanje i podgrevanje neprijateljstva prema Crnoj Gori, što je potpuno ispod dostojanstva poglavara SPC”, navodi se.

Prema njihovim rečima, osuđujući “mešanje politike u unutrašnje crkveno uređenje u Crnoj Gori”, predsednik je po ko zna koji put demonstrirao sopstveno mešanje u unutrašnje stvari države Crne Gore, pa i Pravoslavne crkve i u Crnoj Gori i u Srbiji.

“Njegovi patetični vapaji za jedinstvom srpskog naroda, zapravo doprinose nevoljama srpskog naroda u Crnoj Gori koji treba da uspostavlja bolje odnose sa sopstvenom državom i da u njoj traži rešenja svojih problema”, navodi se.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Sloba je slavio 601. godišnjicu bitke na Kosovu pa smo ubrzo imali rat u Hrvatskoj i BiH. Zar je to bilo toliko davno? Zašto nije bilo litija u Beču gde verovatno ima isto toliko Srba koliko u celoj Crnoj Gori. Koliko ima Srba u Čikagu, a nema litije? Očigledno Vučić ima zavisnost od moći da može da kaže : Pa šta! I da su sve istrage na temu familije Vučić su opasne po život. Ruku na srce, mislim da mi ne bi smetala njegova autokratija da ne donosi sve ono što su Austrijanci obuhvatili u značenju reči balkanizam. Deluje da je patriotski akt napustiti maticu radi pokušaja očuvanja srpskih vrednosti kap što su čast i poštenje i ponosni. Da li su nam potrebni veći borbe od borbe sa belom kugom i uvek katastrofalnom ekonomijom.

Comments are closed.