Vučić: Zamolio sam Borela da EU u budućnosti razmotri drugačija rešenja oko prijema novih članica

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela zamolio da Brisel u budućnosti razmotri drugačija rešenja kada je reč o prijemu novih članica i da se u vezi s tim, ne ide tehnokratskim putem kao što je do sada bio slučaj. 

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa Borelom, Vučić je rekao da ga je zamolio da EU po tom pitanju uradi nešto van uobičajenih pravila.

“To sam rekao i Makronu, ako ne možemo odmah u EU da se vidi da nemamo granice sa Unijom i izmedju sebe. Potrebno je da radimo na svemu sto smo počeli u okviru mini Šengena, da radimo sa EU na otvaranju granica prema zemljama Šengena, da naši ljudi vide direktnu i konkretnu korist”, kazao je predsednik Srbije u Beogradu.

Navodeći da će broj članica EU od sutra biti manji zbog istupanja Velike Britanije, Vučić je kazao da se nada da Srbija može biti 28 član Unije u budućnosti za šta je kako je rekao, “potrebno mnogo stvari da uradimo, ali i da nam okolnosti idu na ruku i da postignemo mnogo teških dogovora u budućnosti”. 

Vučić je kazao da mu je visoki predstavnik ponovio stav EU da evropska perspektiva Srbije neće biti izvesna bez rešenja u dijalogu sa Prištinom. 

“Neskriveno sam mu rekao da smo imali šansu za kompromis pre par godina ali da je sada svaka takva ideja ubijena. Sve što smo mislili danas je nemoguće postaviti kao što je bilo nekada moguće ali moramo pokušati da radimo na kompromisnim rešenjima”, kazao je predsednik Srbije. 

On je ponovio da je Srbija spremna da sedne za sto sa Prištinom i razgovara o svim suštinskim pitanjima odmah po ukidanju taksi na uvoz srpske robe na Kosovo ali i podsetio da se danas navršava 2.480 dana od kako Priština nije fomirala Zajednicu srpskih opština. 

“ZSO je osnov pravljenja Briselskog sporazuma a niko se ne sekira niti uzbudjuje zbog toga što skoro 2.500 dana nisu ispunili svoju jedinu obavezu”, kazao je Vučić. 

Dodao je da se Borelom razgovarao o situaciji u regionu i o odnosima Srbije sa Kinom i Rusijom.

“Rekao sam mu da smo nesumnjivo na evropskom putu ali i da imamo dobru, odličnu saradnju sa Rusijom i Kinom i da ćemo je nastaviti. Naravno, ta naša saradnja nije ni blizu tako dobra kao što recimo Nemačka i još neke zemlje EU saradjuje sa njima”, rekao je Vučić.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Нисам ни сумњао да је опет нека глупост у питању, као Путина за 50.000 ФИАТ-а. А ти замољени, једноставно, нису ни у стању да одговоре из разлога о коликој глупости се ради. Али како рече, он ће да моли и даље,…

Comments are closed.