Vučić će zamoliti Irineja da se liturgije za Uskrs održe bez vernika: “Sve televizije će biti zainteresovane da prenose uživo…”

0
BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je posao vlasti da čuva živote građana i da ne može biti izuzetka oko izlazaka ni za predstojeće uskršnje praznike, zbog čega će zamoliti patrijarha Irineja da službe u nedelju budu održane bez prisustva vernika.

“Sve naše televizije siguran sam da će biti zainteresovane da direktno ili odloženo prenose službe kako bi naši građani mogli da se mole u svojim domovima”, poručio je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je jedna od tema tokom sastanka sa predsednikom Vučićem bila proslava predstojećeg praznika Vaskrsa.

“Vanredne su okolnosti i ne smemo zbog ljubavi prema našoj veri i crkvi da dozvolimo da se virus proširi”, rekao je Dodik i dodao da je važno da se poštuju mere zabrane kretanja i okupljanja i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej poručio je prethodno u Uskršnjoj poslanici da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od koranavirusa, ali i moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji.

Sinod SPC je prethodno je zatražio od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik i predložio da ta zabrana bude prekinuta u periodu od pet do deset časova u nedelju, 19. aprila.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus