Vučić za CNN: Za Srbiju vakcinacija nije geopolitička stvar, već spasavanje života

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas za CNN da program vakcinacije protiv koronavirusa u Srbiji na koji je “jako ponosan” nije bio geopolitičko pitanje nego se radilo o spasavanju života ljudi. 

U Intervju za američku televiziju CNN koja je napravila prilog o uspešnoj vakcinaciji protiv koronavirusa u Srbiji, gde, kako je prenela dolazi i veliki broj stranaca iz regiona i drugde, Vučić je rekao da je pre svega Srbija investirala ogromno u digitalizaciju i drugo da je nabavljala vakcine iz raznih delova sveta. 

“Ogromno smo investirali u digitalizaciju u Srbiji, i videćete danas na Beogradskom sajmu kako je to dobro organizovano, što znači da je naš softver među najboljim na svetu, i duboko sam zahvalan ljudima koji su mogli to da sprovedu ovde u Srbiji”, rekao je Vučić.

Kao drugo rekao je da je važna prva faza bila da se vakcine dobiju iz raznih delova sveta, i da sada mogu da se dobiju u Srbiji američka vakcina Fajzer, evropska, odnosno britanska Astrazeneka, ruska Sputnjik V, kineska Sinofarm, i da može da se bira.

CNN je u prilogu naveo da je program vakcinacije u Srbiji zaista izuzetan da se oslanja na dva ključna faktora na smislu za pragmatizam poručivanjem vakcine iz raznih zemalja i velikom osećaju hitnosti da se poruči što više vakcina što brže.

“Naš izbor je bio da dobijemo koliko god možemo više vakcina što pre, da ih naša agencija odobri, i ona je to uradila, i onda smo počeli ovu vakcinaciju, koja nije dobra samo za Srbiju nego za ceo region”, rekao je Vučić za CNN dodajući da su ljudi počeli da dolaze ne samo iz Zapadnog Balkana nego i šire. 

Upitan zašto je Srbija odlučila da poklanja vakcine i drugim državljanima Vučić je rekao da se radi o regionu u kome je i Srbija, da svi žive jedni blizu drugih, da su susedi, i ako njima može da pomogne to je dobro a ako oni mogu da pomognu Srbiji onda im hvala.

“To takođe pokazuje da smo svi okrenuti prema budućnosti, ne želimo da idemo u prošlost da mislimo o raznim pitanjima razdora. Ako možemo nešto da uradimo zajedno to je dobro i vrlo važno”, rekao je Vučić.

On je ukazao da ekonomska situacija u Srbiji dobra da privreda nije  zabeležila tako veliki pad kao druge od posledica koronavirusa i da je mogla da se usmeri na poboljlšanje zdravstva i nabavku što više vakcina. 

Na pitanje koliko dugo će moći da održi taj tempo Vučić je rekao da će Srbija imati dovoljno vakcina, da očekuje gotovo 500.000 Fajzerovih vakcina u aprilu, milion od Sinofarma, nekoliko hiljada ruskih Sputnjik V, što, kako je rekao, znači da će moći da ih da svom narodu i drugima takođe.

Predsednik Srbije je rekao i da će dobiti i 60.000 vakcina iz programa Kovaks i da je vrlo zahvalna Evropskoj uniji koja je njen partner. Rekao je da Srbija na putu ka EU, da radi zajedno sa Unijom i da nije zaboravila koliko joj je EU pomogla za vreme užasnih popolava.

Predsednik Srbije je rekao da je za Srbiju bilo lakše da nabavi vakcine jer je imala otvorena vrata sa svih strana, da je napravila bilateralne aranžmane.

“Nije bilo mnogo teško za nas zbog našeg geopolitičkog položaja ali nismo o tome vodili računa, samo su nas zanimali životi ljudi, i to je bilo najjednostavnije i najlakše rešenje”, rekao je Vučić.

Novinar CNN-a je prikazao Beogradski sajam i kako sve ide brzo, i intervjuisao nekoliko stranih državljana koji se vakcinišu.