Vučič u poseti Banjaluci: Srbija donirala 15 sanitetskih vozila Republici Srpskoj

0
Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC) u Banjaluci, gde je za domove zdravlja širom Republike Srpske uručio 15 sanitetskih vozila, ukupne vrednosti oko 700 hiljada evra.

Vučića i delegaciju iz Srbije ispred UKC dočekali su generalni direktor ove institucije Vlado Đajić i načelnici klinika.

Obraćajući se prisutnima ispred UKC Banjaluka, Vučić je rekao da pomoć koju Srbija pruža Republici Srpskoj nije samo pitanje pomoći i podrške, već odgovornosti koju Srbija ima prema ovom entitetu BiH.

„Srbija uvek mora da bude dostupna za RS i da joj bude podrška“, rekao je Vučić.

On je rekao da je u proteklim godinama Srbija u RS uložila 59,2 miliona evra, a da je noćas za RS poslala i deset hiljada testova za koronavirus.

Vučić: „Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, ali ima pravo da podržava RS i njen opstanak

Vučić je tokom posete izjavio da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (BiH), ali da joj niko ne može oduzeti pravo da podržava Republike Srpske (RS) i njen opstanak.

„Srbija je matica, ona garantuje postojanje Dejtonskog sporazuma, a taj potpis garantuje opstanak RS“, rekao je Vučić, obraćajući se prisutnima ispred UKC Banjaluka.

On je rekao da Srbija ima odgovornost da pomaže RS da „bude dostupna“ kad god joj je potrebna.

Vučić je istakao značaj zajedništva koji postoji između RS i Srbije, dodajući da je cilj „naše jedinstvo“.

Najavio je da će Srbija finansirati Spomen dom na Petrovačkoj cesti, gde su stradali Srbi koji su bombardovani prilikom bega iz nekadašnje RSK tokom akcije hrvatskih vojnih i policijskih snaga avgusta 1995. godine.

„Ispravićemo nepravdu, koja nismo mogli da ispravimo 25 godina. Sada Srbija ima više novca, zahvaljujući teškim reformama koje je sprovela i mi ćemo finansirati 90 posto izgradnje Petrovačkog duhovnog centra“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbi stalno vode računa šta će drugi reći o njima, a poenta je da treba da sami o sebi vode računa, bez obzira na to šta će da kažu drugi.

Predsednik Srbije je jo rekao da nekada trpi napade zbog toga što finansijski podržava RS, dodavši da to moće da učini, jer Srbija sada ima više novca u budžetu.

Posetu Banjaluci, Vučić je nastavio sastankom sa najvišim zvaničnicima RS.

Sa Vučićem su u Banjaluku doputovali i ministri Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović.

(Beta)