Vučić telefonirao Irineju, patrijarh poručio: “Crna Gora sprovodi progon SPC…”

1
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejom, posle čega su u zajedničkom saopštenju izrazili veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Predsednik Srbije i patrijarh Irinje izrazili su nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u, kako su naveli, “ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe”.

Patrijarh srpski Irinej je podsetio da je “kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima”.

“Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve”, ocenio je patrijarh Irinej.

Vučić je pružio punu podršku patrijarhu i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

On je zrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem roku, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Delim zabrinutost zbog toga što sveštenici SPC ne poštuju zakone zemlje u kojoj rade i žive.

Comments are closed.