Vučić: “Taj papir je bio užasno težak. Mi smo rekli da to ne možemo da prihvatimo…”

0
(BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju posle sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u Vašingtonu, u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, da su “rekli da ne mogu da prihvate taj papir” govoreći o tački 10 u kojoj se spominje međusobno priznanje.

Posle pregovora s delegacijom Kosova u Beloj kući, Vučić je novinarima rekao da je odredba o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova, koja se nalazila u tački 10 prvobitnog neformalnog dokumenta, izbačena iz narednih verzija.

“Naši razgovori i dalje traju. Videćemo da li ćemo moći da postignemo dogovor”, rekao je Vučić na početku obraćanja.

“Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov Ekonomska normalizacija. Dve strane dođu strana domaćina nam podeli dokument, u koji naša strana nije imala uvid. Taj papir je bio užasno težak, imao je 15 ili 16 tačaka, a jedna od njih je i međusobno priznanje. Mi smo rekli da to ne moženo da prihvatimo”, rekao je Vučić.

On je dodao da to nije nikakva novost.

“Jedino što smo mi smatrali da to ne treba da stoji u dokumentu o ekonomskoj stabilizaciji. Iz Trampovog kabineta su bili fer i saslušali. U drugim dokumentima te odredbe više nema”, rekao je on.”

“Ima tu različitih političkih momenata, ali u toku je borba. Da li će biti još ugovora i sastanaka na višem noviu, to u ovom trenutku niko ne može da kaže. Siniša Mali je izjavu o priznanju dao posle uvida u prvi dokument, u kojem je to još stajalo. Ako se dogodi da dođe do prijema na najvišem nivou, to će značiti da mi nismo nezadovoljni”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da se razgovorima pridružila i Ivanka Tramp, ćerka američkog predsednika.

Na pitanje kakve su šanse da se sutra sastane sa predsedniko SAD Donaldom Trampom Vučić kaže da se tome nada, ali ne može ništa u ovom trenutku da zna, ali sve zavisi od pregovora koji se večeras nastave .

“Ivanka Tramp je važna, govorila je od dve važne teme – o preduzetništvu na Balkanu, posebno o ženskom preduzetništvu. Ne bih isključio mogućnost da Ivanka Tramp poseti našu zemlju”, rekao je on.

On je naveo da sada postoje tri dokumenta, da članovi delegacija nisu smeli da ih iznesu iz Bele kuće, ali da znaju sadržaj napamet.

“Sutra ćemo moći da vam pokažemo finalni dokument ako ga bude. Nema mogućnosti da potpišem bilo kakav dokument koji podrazumeva priznanje Kosova i to sam jasno rekao i Albancima i Amerikancima”, dodao je Vučić.

On je rekao da su na pregovorima bili “svi iz američke vlade koji imaju veze s ekonomijom”, uključujući predstavnike Fonda za razvoj i Uvozno-izvoznih banaka, da je bilo reči o infrastrukturnim projektima, povezivanju Beograda i Prištine, ali i o daljem kreditiranju i ulaganju novca kroz garantne šeme.

Govoreći o toku razgovora, Vučić je rekao da “ima veoma dobrih stvari koje se tiču ekonomije”.

“Bili su svi iz američke vlade koji se bave ekonomijom, gde smo govorili o infrastrukturnim projektima, onome što je dobro za sve, ali i o daljem kreditiranju i ulaganja novca, za mala i srednja preduzeća”, rekao je.

Predsednik Srbije je naglasio i da se “nada ugovoru da američki fond za razvoj otvori kancelariju u Beogradu”.

“Borimo se i da Priština prihvati ‘mali šengen’, kako ga mi zovemo, jer bi to značilo slobodan protok robe, ima različitih aspekata, ali u toku je borba i o tome možemo da vas obavestimo narednog dana”, rekao je Vučić.