“Vučić preti ratom, očekujemo reakciju EU i NATO-a”; “Histerična reakcija iz Prištine…”

2
(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/DS)

(Beta) – Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani pozvala je Evropsku uniju i NATO da reaguju na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića pošto on, kako ona tvrdi, preti ratom.

“Očekujem da Evropska unija i NATO odgovore na ovu ratnu pretnju, koju je izneo Vučić”, napisala je Osmani na Tviteru.

Vučić je na konferenciji ranije danas izjavio da sukob u Nagorno-Karabahu govori kako neki zamrznuti konflikt “kada ga neko odmrzne” može da bude katastrofalan i da je zato poruka Srbije nastavak dijaloga sa Prištinom.

Rekao je da je bolje da se kompromis postigne “ranije nego kasnije” i da “u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob” te da se “moraju izvući pouke iz 1990-ih” godina.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da “histerična reakcija Prištine” na obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića “nije polemika sa predsednikom Srbije, već sa stereotipima o Srbiji koje Priština planski pothranjuje”.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Petković je rekao da je za žitelje KiM šteta što deo albanskih političara u Prištini i dalje živi u devedsetim.

“Ključna poruka predsednika Vučića danas bila je da je Srbiji i srpskom narodu najvažniji mir i da su albanski predstavnici u Prištini jednako zainteresovani za mir, oni bi morali da pozdrave i podrže takvo opredeljenje Beograda”, istakao je Petković.

Kada je reč o pretnji miru i stabilnosti u regionu, Petković je rekao da mora da primeti da su najveća opasnost u tom smislu upravo oni koji se protive kažnjavanju ratnih zločinaca i koji prave vojsku, iako prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Kumanovskom sporazumu na tako nešto nemaju pravo.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da smatra otvorenom pretnjom novim ratom na Balkanu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je uporedio odnos Beograda i Prištine sa sukobom u Nagorno-Karabahu i navelo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen tek nakon što Kosovo postane član NATO.

U saopštenju, kosovsko ministarstvo je ocenilo da Kosovo nije Nagorno-Karabah, da nema zamrznutog sukoba i da će Kosovo pojačati napore za članstvo u NATO-u – “a tek tada treba da nastavi dijalog sa Srbijom”.

“Vučićeva reakcija i namerna upoređivanja jasno pokazuju nameru da se destabilizuju i stvore nove tenzije u balkanskom regionu”, piše Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Ministarstvo navodi da je učešće regularnih srpskih vojnih snaga u Belorusiji “opšte poznato”, da su srpski vojnici “aktivno umešani” u sukob u Ukrajini i da je bilo i medjunarodnih izveštaja o upotrebi srpskog oružja u azerbejdžansko-jermenskom sukobu.

“Očigledno je i jasno da su se Rusija i Srbija, nakon što se nametnula u borbama u regionu Nagorno-Karabaha i predstavila kao ‘posrednik’ za rešavanje ovog sukoba u sistemu ‘zavadi pa vladaj’, kao glavni snabdevači oružjem u ovom oružani sukob pokušava povući takve paralele kako bi opravdao militarizaciju i naoružao svoju vojsku oružjem nespojivim sa NATO-om”, istaklo je Ministarstvo.

Kosovsko ministarstvo je dodalo da su svi “rusko-srpski napori da potkopaju stabilnost, mir i bezbednost u regionu” neprihvatljivi su za Kosovo, da su u suprotnosti sa evropskim i univerzalnim vrednostima.

“I propašće jer su sramno kapitulirali na Kosovu 1999. godine”, navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

2 KOMENTARA

  1. Kad su Šiptari pobedili Srbe? Pa proterali smo ih sve u Albaniju. Onda su došli Amerikanci, bolje rečeno doleteli. Nisu smeli ni oni da se spuštaju i sukobe sa Srbima. I ne samo Ameri negi ceo NATO zverinjak.

  2. “Rekao je da je bolje da se kompromis postigne “ranije nego kasnije” i da “u protivnom može nam se dogodi nekakav sukob” te da se “moraju izvući pouke iz 1990-ih” godina.” Нема и неће бити никаквог компромиса, бар што се Албанаца тиче. Све додатно, што још хоћеш да им даш, слободан си да им даш, што се њих тиче. Српска земља је “плен” и враћања нема и све друго што они планирају, је шта још да отму. Наивно је веровање о постизању неког “космичког” мира, јер је сва албанска политика заснована на територијалној експанзији. Стога, да, сукоб у Нагорно Карабаху говори да онај ко сматра да је земља његова и да је отета, он се спрема да је у одговарајућем тренутку врати, наравно оним средствима којима је и изгубио и ту компромиса није и никада неће бити.

Comments are closed.