Vučić posle sastanka sa Makronom: Odustajanje Prištine od dijaloga u Briselu pokazalo bi kakva je uloga svake strane

2
Foto: Profimedia/Arhiva

Sastanak predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, održan je sinoć u Parizu.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je Beograd spreman za obnovu dijaloga s Prištinom u nedelju i da će eventualno odustajanje Prištine od sastanka u Briselu na dobar način pokazati ulogu obe strane.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić je novinarima rekao da će “ljudi u Evropi i svetu itekako umeti da razumeju” kakva je uloga koje strane ako kosovski predstavnici ne dodju za vikend u Brisel na zakazani dijalog sa Srbijom.

“Čuo sam glasine da Albanci možda neće da dodju, dobio sam večeras poruku (posrednika EU Miroslava) Lajčaka, ali nisam stigao da razgovaram sa njim. Trudimo se da pokažemo da smo partneri EU, da ne bežimo od teških tema, da želimo da čuvamo mir i stabilnost”, kazao je Vučić posle sastanka u Jelisejskoj palati.

Naveo je da ga mogućnost opstrukcije dijaloga brine jer Beograd mora da sačuva stabilnost i sigurnost zbog Srba na Kosovu i dodao da će sutra ujutru objaviti kakva je situacija sa dijalogom uz posredstvo EU u Briselu.

Povodom sutrašnjeg video samita Srbije i Kosova, čiji su domaćini Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, Vučić je rekao da “ne misli da će biti previše rezultata”, već da će “biti pronađeni nekakvi principi”.

“Nisam siguran da ćemo moći da usvojimo zajedničku izjavu, očekujem da će Nemci i Francuzi izdati predsedničko saopštenje, da ćemo mi imati jednu izjavu, a albanska strana svoju”, rekao je Vučić.

Naveo je da će “svako govoriti kako vidi dijalog i mogućnost za postizanje kompromisa”.

“Važno nam je da obezbedimo slobodan protok roba i usluga, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose Srba i Albanaca. Ima bezbroj malih koraka kojima možemo da popravimo odnose, to je dobra taktika, a sve drugo je presecanje preko noći, to ne može da nas dovede do rešenja”, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je s Makronom sat i po vremena razgovarao u četiri oka i da su potom bili na večeri.

Gostoprimstvo koje mu je ukazao Makron ocenio je kao “gotovo neverovatno” i dodao da “u zapadnim zemljama to do sada nije doživeo”.

“Kao poseban simbol, odveo me je u svoje odaje, koje samo on koristi, pokazao je izuzetnu pažnju prema Srbiji. Setio se posete Beogradu i emocija koje je doživeo. Bilo mu je stalo da pokaže izuzetno gostoprimstvo”, naveo je Vučić.

Makron i Vučić razgovarali su uoči video samita Srbije i Kosova i nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU u nedelju.

Domaćini video samita Srbije i Kosova su Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, a učestvovaće i Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Makron je u utorak u Parizu razgovarao i s Hotijem.

Samit se organizuje se na tragu samita u Berlinu 29. aprila 2019, na inicijativu Francuske i Nemačke, u cilju učvršćivanja stabilnosti Balkana i jačanja odnosa tog regiona i Evropske unije.

Vučić posle Pariza putuje u Brisel, gde s Hotijem treba da nastavi dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, koji je u prekidu od novembra 2018. godine. Vučić se do sada nije sastajao s Hotijem, koji je 3. juna postao premijer Kosova.

Najavljeno je da će na tom sastanku biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, o svim otvorenim pitanjima.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Rukovanje može? Socijalna distanca, ništa? To izgleda samo za plebs važi? Kakvi licemeri!

Comments are closed.