Vučić pisao Si Đinpingu: “Tajvan jeste i biće sastavni deo Kine…”

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo kineskom predsedniku Si Djinpingu u kome je naveo da Srbija podržava politiku “jedne Kine”, suprostavlja se nezavisnosti Tajvana i da osudjuje svaki pokušaj ugrožavanja jedinstvenosti Kine, saopšteno je danas iz Predsedništva Srbije, a prenosi agencija Beta.

“Republika Srbija pruža snažnu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Narodne Republike Kine, apsolutno podržavajući politiku ‘jedne Kine’ i napore kineske strane za mirno ujedinjenje zemlje”, navodi Vučić u pismu i dodaje da za Srbiju Tajvan “jeste i biće sastavni deo” Kine.

Vučić je naveo da se Srbija “suprotstavlja nezavisnosti Tajvana” i osudjuje svaki pokušaj ugrožavanja jedinstvenosti Kine i rezultata politike kineskog predsednika “koja počiva na čvrstim principima mira i stabilnosti”.

Vučić se takodje zahvalio na podršci Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i odbrani srpskih interesa u medjunarodnim organizacijama.

On je naglasio da će jedan od najvažnijih prioriteta srpskog državnog rukovodstva biti dalje unapredjenje “čeličnog prijateljstva” Srbije i Kine, kao i produbljivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva i saradnje na svim poljima. Vučić je naveo da zato sa radošću očekuje posetu kineskog predsednika Srbiji.