Vučić o Račku: Fabrikovan zločin, falsifikat hohštaplera Vokera; Voker: Svet zna istinu…

0
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je verbalnu konfrontaciju sa zvaničnicima iz Prištine, ali i ljudima koji su u prošlosti bili važan međunarodni faktor na Kosovu i Metohiji, rekavši da je zločin u Račku – “fabrikovan”.

Vučić je poručio juče da je “časni Srbin iz Zvečana” Ivan Todosijević nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora zato što je ono što se zbivalo u Račku nazvao fabrikovanim zločinom, ističući da će i on to svakodnevno ponavljati.

“Ponavljam i ja sada da je to bio fabrikovani zločin, gde je sve falsifikovao onaj belosvetski hohštapler, lažov i prevarant Voker”, rekao je Vučić novinarima u Šapcu.

Ubrzo su reagovali u Prištini. Protiv Vučića je navodno podneta krivična prijava i zatraženo je da bude priveden na informativni razgovor kada sledeći put dođe na Kosovo i Metohiju.

Pravni zastupnik oštećenih u slučaju Račak poručio je da je takvom izjavom Vučić “ponovo narušio odnose Beograda i Prištine”.

Reagovao je i bivši ambasador misije OEBS na Kosovu, Vilijam Voker, koji je spomenut u kontekstu “fabrikovanja zločina”.

On je rekao da nije iznenađen izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je izmislio masakr u Račku i dodao da ovo nije prvi put da zvaničnici iz Beograda daju takve izjave, prenosi portal Kosovo online.

“Ovo nije prvi put u poslednjih 20 godina da me zvaničnici u Beogradu nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku. Postoji dovoljno dokaza šta se dogodilo. Sproveli smo jednu istragu, ali i druge istrage koje su takođe izvršene o ovom masakru, imale su isti zaključak, kao što sam naveo. Žao mi je što se gospodin Vučić ne slaže sa ovim i misli drugačije”, naglasio je Voker.

On je poručio da je zabrinut zbog toga što, prema njegovim rečima, počinitelji masakra nisu kažnjeni.

“Masakr u Račku izvršile su Bezbednosne snage iz Beograda i bilo ko da je bio odgovoran za taj masakr, mora biti izveden pred lice pravde. To se još nije dogodilo i bojim se da Srbija tvrdi da je ovaj masakr prevara. Međutim, mislim da svet zna istinu”, zaključio je Voker.