Vučić o odnosima sa Crnom Gorom: “Nismo dva ovna na brvnu, želimo prijateljsku i bratsku saradnju…”

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kruševcu da je apsolutno ispravna večerašnja odluka državnog vrha da odustane od proterivanja iz zemlje ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića jer su odnosi komšija i prijatelja mnogo više od konvencija.

Posle obilaska radova na izgradnji nove kovid bolnice u kasarni “Rasina”, Vučić je večeras rekao da odustajanjem od proterivanja Miloševića Srbija “ne može ništa da izgubi, a pokazuje snagu”.

“Napravili smo dobru stvar za Srbiju. Ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brvnu i da mi pokazujemo silu. Naše je da pokažemo da želimo prijateljske, najbolje moguće i bratske odnose sa Crnom Gorom. Mislim da će naša odluka doprineti stvaranju bolje atmosfere i veće odgovornosti u međusobnim odnosima”, rekao je Vučić.

Naveo je da je njegova inicijativa bila da Srbija poništi jučerašnju odluku o proglašenju Miloševića nepoželjnom osobom i da su se premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sa tim složili.

Vučić je rekao da je Selaković juče, kada je njegovo Ministarstvo proglasilo Miloševića personom non grata, “postupio u skladu s pravilima Bečke konvencije, onako kako suverena država postupa”, ali da je njegov stav bio da su “odnosi komšija i prijatelja mnogo više od konvencija”.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je odlučilo da protera Miloševića nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 časa.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da se Božović duže vreme i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.