“Vučić nije svestan da kopa rupu u koju će sam da upadne”

9
Foto Igor Pavićević

Izlazak na izbore ne donosi ništa osim dodatne legalizacije i legitimizacije “Vučićevog režima i vladajućeg poretka”, izjavio je u intervjuu FoNetu istoričar i bivši diplomata Milan St. Protić, koji smatra da je “Kosovo izgubljeno i da ne treba na to trošiti dodatnu energiju”, prenosi N1.

On objašnjava da su SAD “krenule u ofanzivu u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja”, jer je procenjeno da bi se na toj temi, pre predsedničkih izbora, mogla ostvariti pobeda.

Protić je rekao da bi izlaskom na izbore “opozicija izgubila i ono malo podrške koju ima među građanima i dokazala da na dosta jasan način sarađuje sa režimom”.

Prema njegovom mišljenju, buduća odluka Demokratske stranke (DS) u vezi sa bojkotom izbora, “zbog tradicije i dugovečnosti, važnija je od odluka drugih stranaka”.

Predviđa da će DS “izglasati bojkot”, jer “ne vidi da imaju drugu opciju”, ali u opoziciji, s druge strane, ne vidi želju da uđe u beskompromisni sukob sa režimom.

Ne vidi ni svrhu razgovora o izbornim uslovima, koje naziva “rijaliti programom” i objašnjava da je za uspeh bojkota važno “koliko se partija opozicije odluči na ovaj korak, ali i procenat građana koji će izaći na birališta”.

U slučaju “aktivnog bojkota, sa drugačijim porukama građanstvu nego do sada, a ne samo neučestvovanja, opozicija bi sa optimizmom mogla da očekuje izlaznost oko ili ispod 40 procenata”, uveren je Protić.

Kako smatra, “to bi bio uspeh bojkota, ali čak i da više ljudi izađe, činjenica da glavne opozicione partije ne učestvuju svima pokazuje da vladajući režim nema pun legitimitet i da je trčao trku bez pravih i ozbiljnih rivala”.

Izjavom da mu je svejedno da li opozicija izlazi na izbore, Vučić pokazuje da “nije svestan da kopa rupu u koju će sam da upadne”, tvrdi Protić i podseća da “demokratija podrazumeva ravnotežu i potrebu vlasti da ima političke protivnike koji misle drugačije i sa kojima se takmiči”.

Od “pametnog čoveka na vlasti” on bi očekivao da kaže da mu je žao što je opozicija slaba i da je Srbiji potrebna jaka opozicija, jer stabilnost i napredak zemlje zavise i od toga koliko su politički činioci međusobno ravnopravni. U Srbiji se “demokratija nikada nije podrazumevala, sem, možda, u nekom trenutku posle 5. oktobra”, ocenio je Protić.

9 KOMENTARA

  1. Dzaba toliko skolovanja, pedigrea I procitanih knjiga kada se ne vidi dalje od tanjira I to samo svog. Izjava da je Kosovo I metohija izgibljena stvar objasnjava svu sposobnost I moralnost.

  2. Zasto ga drzava ne uhapsi?Čuj,Kosovo je izgubljen!Pa nije kliker pa da se izgubi,Kosovo je bilo i bice zauvek srpsko,ma sta vi i tebi slicni poput av_a,radili i cinili da ga odvoje od Srbije!

    • Sveti Sava je 1220. prilikom krunisanja brata Stefana Prvoveenčnog u Žiči rekao da srpski mač sme da ide samo dok ima srbskih sela i naselja .

  3. Kada sve zna i ume a iskusan je, sve je ovo već prošao. Što se ne priključi. Ne, pametan je on, samo vas gledam.

  4. Sta bre ovaj djilas spominje ludilo?pa oni sami prave ludilo neradnici luduju i ne rade a odakle primaju plate?sta rade?bilo bi bas ludilo tek tada da su oni (opozicija) na vlasti !!

Comments are closed.