Vučić: “Nemam zakazan susret sa Đukanovićem, ali ako se ukaže prilika…”

0
BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema zakazan sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, sa kojim će se sresti u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, ali da će pomenuti Zakon o slobodi veroispovesti ako se ukaže prilika za to.

“Nemama zakazan susret, ali ako se ukaže prilika ja ću da učinim nešto da se to pomene”, rekao je Vučić RTS-u u Davosu.

On je rekao i da ne zna kakav rezultat može da se očekuje po tom pitanju, s obzirom na to da su pozicije dve zemlje dijametralno suprotne.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija dosta toga čini i “preduzima neke pravne instrumente”, kao i da će u narednom periodu preduzimati upravo takve akte i korake u cilju zaštite srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Selaković je u izjavi za RTS rekao da se povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti sa Crnom Gorom u prethodnom periodu više desila “razmena argumenata i ozbiljna polemika sa strane Srbije, kao i da je to učinjeno da bi ukazali na ono što jesu međunarodno preuzete obaveze i koncept države 21. veka u kome se zna šta država može da čini”.

“Svakako da prava jednog naroda, drugog po brojnosti u toj državi treba zaštititi. SPC je oličenje duha srpskog naroda gde god Srbi da žive i postoje i ako želite da je obrišete iz formalnog i pravnog života ugrozili ste sudbinu svojih sunarodnika”, rekao je Selaković.

(Beta)