“Vučić napokon da počne da se ponaša odgovorno. Nije vreme za nasilje…”: Grupa poslanika EP zabrinuta zbog obračuna policije sa demonstrantima

1
Foto: Profimedia

Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP) izrazila je duboku zabrinutost zbog nasilnog obračuna policije s demonstrantima u Beogradu i ocenila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi.

“Pozivamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da napokon počne da se ponaša odgovorno povodom krize izazvane pandemijom (koronavirusa). “Ovo nije vreme za nasilje i neproporcionalnu upotrebu sile nad demonstrantima”, objavila je na Tviteru druga po snazi grupa u EP.

Saopštenje su potpisali predsedavajuća Delegaciji EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon, potpredsednica S&D za spoljne poslove Kati Piri i portparol S&D u spoljnopolitičkom odboru EP Tonino Picula.

Više hiljada građana protestovalo je sinoć u centru Beograda, nedugo pošto je Vučić najavio da će od petka do ponedeljka najverovatnije biti uveden policijski čas zbog širenja epidemije. Sukobi policije i demonstranata trajali su satima, a na snimcima se mogla videti i prekomerna upotreba sile od policajaca.

Grupa S&D je pre dve nedelje ocenila da novi saziv Skupštine Srbije predstavlja “ruganje demokratiji” i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pristupnim pregovorima s Beogradom dok u Srbiji ne bude uspostavljen “dovoljan nivo demokratije”.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.