Vučić: “Na izborima se niko nije zarazio. Fudbaleri nisu bili na tribinama, oni su se zarazili na drugom mestu…”

0
(BETAPHOTO/NIKOLA CVETKOVIC/MO)

U vezi okupljanja velikog broja građana na fudbalskim utakmicama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu na RTS rekao da na stadionima “nisu bili tako veliki problemi” i dodao da skupovi na otvorenom “nisu ni blizu” riziku koji nose okupljanja u zatvorenom prostoru.


Na pitanje da li je trebalo dozvoliti održavanje utakmica, posebno što je pet pet fudbalera Crvene Zvezde pozitivno na koronavirus, Vučić je rekao: “Fudbaleri nisu bili na tribinama, oni su se zarazili na drugom mestu”.

“Mi smo i u prvom talasu utakmice poslednje zabranili jer je struka govorila da je mogućnost zaraze na otvorenom daleko manja”, rekao je Vučić.

Povodom kritika da za održavanje izbora nije postojala optimalna sitacija, Vučić je upita da li se neko zarazio na izborima.

“Na izborima se niko nije zarazio, bilo je mnogo sigurnije nego da neko ode u prodavnicu na pet minuta”, dodao je.

Dodao je da je ključni razlog povećanja broja inficiranih organizovanje “žurki” i slavlja u zatvorenom prostoru.

Prema njegovim rečima, njegova odgovornost je što se na proslavi SNS u izbornoj noći nisu poštovala pravila sprečavanja koronavirusa.

On je rekao da je sa proslave “poslata loša slika” jer on i drugi stranački funkcioneri nisu nosili maske i nisu poštovali “meru socijalne distance”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od sutra noćni klubovi i splavovi u Beogradu biti zatvoreni u narednih 14 dana od 23.00 do 06.00 sati.

Od ponedeljka će biti naplaćivane kazne od 5.000 do 6.000 građanima koji ne nose maske u gradskom prevozu i tržnim centrima.

Vučić je posle sednice vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije rekao da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru u Beogradu biti ograničena na 100 ljudi, uz obavezno nošenje maske i poštovanje fizičke distance, a napolju ograničenje je 500 ljudi.

“Vlada će doneti te mere ali nedvosmisleno ćemo zatvoriti noćne klubove i splavove od 23 do 6 časova ujutro. U to vreme smo imali najveći broj zaraženih iz meni nepoznatih razloga. Isto važi i za kafiće sem za one sa baštom”, kazao je Vučić.

Dodao je da će biti zatvoreni studentski domovi u Beogradu.

“Ako te mere ne budu dovoljne u naredna tri, četiri dana, ići ćemo na dalje mere. Da sam se samo ja pitao, zatvorio bih Beograd, uveo sedmodnevni policijski čas, to je najbrže rešenje”, kazao je Vučić.

Rekao je da ne isključuje ni mogućnost zatvaranja ulaza u i izlaza iz Beograda ukoliko nove mere ne daju rezultate.

“Beograd je trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji jer sa 22,7 odsto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 odsto od ukupnog broja zaraženih. Sve ostalo je neuporedivo, svi drugi brojevi su pod kontrolom i to je manje više očekivano, uobičajeno. Problem je situacija u Beogradu, jasno je da je Beograd žarište”, kazao je predsednik Srbije.